Denk jij dat je in je eentje sneller gaat? Sta daar dan nog eens bij stil
Denk jij dat je in je eentje sneller gaat? Sta daar dan nog eens bij stil
07 mei 2018 
2 min. leestijd

Denk jij dat je in je eentje sneller gaat? Sta daar dan nog eens bij stil

Lange tijd stond in organisaties het individu voorop. HR-afdelingen zijn veelal ingericht op persoonlijke ontwikkeling. Die ontwikkeling is weliswaar belangrijk, maar je verkrijgt meer rendement wanneer je in staat bent een team effectief te laten samenwerken. Dat geldt met name in een maatschappij waarin steeds meer eisen worden gesteld, zoals in die van ons.

Je redt het niet wanneer je als individu alles alleen wilt oplossen.

Perfectionisten

Veel mensen in onze maatschappij hebben de neiging al hun werkzaamheden perfect te willen uitvoeren. Die werkzaamheden voeren ze het liefst alleen uit, want dan gebeurt het tenminste goed, zo luidt de overtuiging. Er lopen inmiddels heel wat perfectionisten rond, wat een uitdaging vormt voor degene die zelforganiserende teams mag creëren.

Kennis is geen macht meer

In een tijd waarin heel veel informatie beschikbaar is, win je nog veel meer wanneer je in staat bent om echt samen te werken in plaats van op individuele wijze zaken op te lossen. Vroeger gold het principe ‘kennis is macht’. Dat is niet meer zo. Samenwerken gaat over het tonen van veerkracht in een team. Dat betekent ook dat je niet alles in je eentje loopt uit te zoeken.

Prestatiedrang

Veel medewerkers die zich in een team bevinden, ervaren een zekere prestatiedrang. Iedereen wil laten zien dat hij ergens goed in is. De Verbeter KATA laat mensen nadenken hoe gezamenlijk een doel kan worden gerealiseerd.

Mooi plan op tafel

Onlangs sprak ik met een directeur van een adviescentrum. Deze persoon had alleen maar individuen in het team zitten, weliswaar stuk voor stuk professionals. Tot een samenwerking kwam het niet. Er lag een mooi uitgewerkt plan op tafel, maar niemand keek of werkte er naar. De teamleden werkten op basis van eigen idealen voor de organisatie. Daadwerkelijk samen ondernemen, zat er niet in.

Zichzelf voorbij lopen

De directeur merkte dat zijn mensen tegen een hoge werkdruk aanliepen, sommigen zelfs tegen een burn out. Mensen die heel gedreven zijn en een passie hebben voor wat ze doen, lopen zichzelf snel voorbij omdat ze alles alleen proberen op te lossen. Ze kunnen niet naar een handvat reiken om kennis en vaardigheden te bundelen.

Niet vanzelfsprekend

Na het maken van een boekwerk aan teamdoelstellingen ben je als teamleider snel geneigd te denken dat op basis van die doelstellingen wordt gewerkt. Vergeet het maar. Zoiets is niet vanzelfsprekend.

Met elkaar in gesprek

Het komt allemaal neer op de vraag of je in staat bent mensen in een organisatie gericht te laten samenwerken, op basis van de doelen die je wilt bereiken. Als er wat gebeurt en er moet geschakeld worden, zijn ze dan in staat om met elkaar in gesprek te gaan?

Van persoonlijke veerkracht naar teamveerkracht

Probeer als leidinggevende mensen zoveel mogelijk het gesprek met elkaar aan te laten gaan. Gesprekken op gang brengen en ook houden, dat is heel belangrijk. Jouw rol ligt daarnaast bij het sturen en coachen op de doelstellingen, zodat het team daar vervolgens zelf invulling aan kan geven.

Met dit onderwerp gaan we in onze  workshop ‘Samen stappen zetten’ aan de slag op donderdag 14 juni a.s. meld je aan

Over de schrijver
Reactie plaatsen