buikpijn bij verandering
Heb jij wel eens buikpijn bij veranderen??
16 september 2021 
2 min. leestijd

Heb jij wel eens buikpijn bij veranderen??

Effectief veranderen =
 Buikpijn + Doorzettingsvermogen + ultieme wens

Heb jij dit gevoel ook wel eens gehad. Je wilt veranderen en tegelijkertijd zegt je systeem; liever niet! Je krijgt al buikpijn bij de gedachte dat je iets moet gaan doen waarvan je niet weet hoe het verder zal gaan lopen.

Ik heb dit gevoel wel eens gehad en ik vind iets nieuws doen ook spannend. Iets doen wat ik nog niet eerder heb gedaan. Maar ik weet, als ik het niet aanpak, dat ik dan niet bij mijn doel uitkom. En ja, dat heeft bij mij wel eens voor buikpijn gezorgd.


 Je hebt dan twee opties:

 1. Je wens of doel bijstellen, zodat je kunt blijven doen wat je altijd al deed.

 2. Vasthouden aan je doel en een stap zetten naar het onbekende terrein, waarbij je vertrouwen blijft houden in jezelf.

Voor welke optie ga jij meestal?

We willen graag uitdagingen aangaan, althans dat hoor ik vaak. Maar als je hier goed naar kijkt dan betekent een uitdaging; iets aangaan waarvan je nog niet precies weet hoe je het moet aanpakken en ga je over een onbekend terrein lopen.


KUNNEN


Hoeveel vertrouwen heb je erin dat je over het onbekende terrein kunt lopen?
Je moet niet alleen willen, je moet ook het idee hebben dat als je wilt leren je ook over het onbekende terrein gaat lopen en dat dit haalbaar is.

Het gaat hierbij om:
 1 De overtuiging dat het überhaupt te doen is (algemene effectiviteit).
 2 De overtuiging dat je dat ook zelf voor elkaar kunt krijgen (persoonlijke effectiviteit).
 3 Een goed beeld hebben van de doeltoestand, de eerste stap naar je ultieme wens.

Achter uitspraken zoals ‘het valt allemaal wel mee’, ‘het waait wel weer over’, ‘ik had er toch geen zin in’ of ‘het is toch niet voor mij’ zijn vaak uitingen van bezwaar: ik ben bang of ik twijfel of ik het wel voor elkaar krijg; of ik wel aan de verwachtingen van mijzelf of anderen kan voldoen. Bij weerstand gaat het er ook vaak om dat we het waarom niet begrijpen.

Hier ligt een belangrijk taak weggelegd voor de teamleider die ook coach wil zijn voor zijn team.

De vraag is natuurlijk wel wat voor een teamleider wil je zijn? Een leider die helpt om anderen beter te maken of een leider die verteld wat er gedaan moet worden.

💡 Let op!

Voor degene die een team wil helpen verbeteren en veranderen heb ik een korte handleiding gemaakt. Gebaseerd op de aanpak van de Verbeter KATA. En omdat je een trouwe lezer bent van mijn blogs kun je deze nu met 50% korting bestellen.

 Wil je meer weten over de KATA aanpak, die je helpt om een doelgerichte teamcultuur te ontwikkelen, vraag hier deze gratis aan.


👉 Geen tijd en wil je direct in actie komen om je persoonlijk te ontwikkelen als leidinggevende en je team beter te maken?

Maak dan een afspraak voor een gratis coachcall.  📞

Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen

Werk aan jezelf en je team als je wilt doen wat er toe doet! 😉
Met KATA groet,

Ellen, van de Teamtontwikkelaars

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen