Voorkom nu burn-out in je team door te werken aan je team!
Voorkom nu burn-out in je team
16 december 2020 
3 min. leestijd

Voorkom nu burn-out in je team

Ik lees veel berichten over de emotionele belasting bij medewerkers o.a. vanwege de Corona situatie. Medewerkers ervaren veel stress en hebben in toenemende mate last van burn-out klachten. Voor veel teams een extra zware last omdat ze het werk van uitgevallen collega’s moeten zien op te vangen.

Als je teamleider bent kan dit voor hoofdbrekens zorgen. Het werk gaat toch gewoon door en je medewerkers moeten de gaten zien dicht te lopen. En dan hebben we nog niet over de kosten die dit met zich meebrengt.

 

Wat is er aan te doen?


De oplossing ligt misschien wel in goed teamwerk.

Werken in een team, samen resultaten behalen, het is niet altijd eenvoudig en zeker niet als het ook nog eens op afstand plaatsvindt. Daarbij komt dat samenwerken met mensen die net allemaal weer iets anders zijn dan jij of met wie je simpelweg geen klik denkt te hebben, knap lastig kan zijn.

Het kan zelfs leiden tot het gevoel van er niet bij horen of alles zelf willen gaan doen. Teams waarin sprake is van sociale controle is een heel prettig uitgangspunt. Welke organisatie wil dat nu niet? Medewerkers voelen zich veilig en gewaardeerd en gaan samen voor resultaat. 

In deze tijd kan het daar aan ontbreken. Want een burn-out kan ontstaan op het moment dat die sociale controle ontbreekt en mensen het idee hebben het alleen te moeten doen. Wanneer er afstand is op het werk, speelt dit nog een grotere rol. Ik zie dat organisaties dit lastig vinden en weinig aandacht aangeven. Met alle gevolgen van dien.

Sociale controle

Op het moment dat er geen sprake is van sociale controle in een team, zie je teamleden opstaan die meer verantwoordelijkheid nemen voor het uitvoeren van taken dan de ander. Of het tegenovergestelde: geen verantwoordelijkheid durven nemen en zich terugtrekken. Er ontstaat meer werkdruk en stress. Door hier samen met het team aandacht aan te geven, voorkom je uitval van deze medewerkers door burn-out klachten.

Omgevingsfactoren

Voor veel organisaties is de tijdelijke uitval van medewerkers vanwege overspannenheid of een burn-out helaas een herkenbaar patroon. De reden dat mensen ontevreden zijn in hun dagelijkse werk, heeft vaak te maken met omgevingsfactoren. “Mijn leidinggevende is dominant of afwezig, mijn collega’s begrijpen niet waar ik mee bezig ben, door thuiswerken en op afstand werken wordt de verbinding minder, er wordt steeds meer van ons gevraagd, of er zijn onduidelijke doelen waar mensen aan moeten voldoen.”

Het gaat niet vanzelf
Binnen organisaties komen vaak mensen willekeurig in een team. En dan wordt er ook verwacht dat je onderdeel gaat uitmaken van een team en als vanzelfsprekend gaat samenwerken aan een resultaat. Veel wordt aan het toeval overgelaten. Met als gevolg dat een team niet goed draait, dat mensen daar last van hebben en burn-out verschijnselen kunnen krijgen.

Wat kun je doen? Ik geef je alvast 3 tips

1.  Zorg voor een duidelijke richting voor je team en medewerkers. Wanneer een team niet naar gezamenlijk resultaat streeft, delven anderen het onderspit. Sommige medewerkers ervaren werkdruk en voelen dat er resultaat moet komen. Als je niet samen de richting bepaalt, gaat het alle kanten op en weten mensen ook niet meer goed waar ze verantwoordelijk voor zijn. Dit is nog belangrijker als mensen thuiswerken.

2.  Creëer verbinding en pak daarna doelen aan door samen afspraken te maken hoe je gaat werken aan die doelen. De Verbeter KATA helpt je daarbij, door allereerst de richting te bepalen die je met z’n allen op wilt. Een team motiveren helpt als je een duidelijke ‘waarom’ hebt. Werk samen aan deze verbinding. Van directie tot werkvloer.

3. Zorg ervoor dat je team verbonden blijft met waar de organisatie naar toe wil. Blijf er vervolgens voor zorgen dat mensen zich verbonden blijven voelen met het grotere geheel. Werk hier samen continu aan en werk met een structuur. Het is geen eenmalige actie. Als er veel afstand is van het werk geef hier extra aandacht aan. Door meer in contact en gesprek te zijn met medewerkers. Hoe gaat het met ze en waar lopen ze tegen aan?

Mijn ervaring is dat als je hiermee start je een eerste basis legt voor het team om samen stappen te zetten. Bij bedrijven die dit toepassen zie je ook echte vooruitgang en medewerkers samen verbinden met wat ze doen.

 

Wil je een keertje sparren over je team? Kijken wat je zou kunnen verbeteren om richting te houden en het maximale uit je team te halen?

Maak dan in een afspraak voor gratis coachcallHet enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen


Wil je in 2021 zelf aan de slag en je als inspirerende leider ontwikkelen om zo je team op een next level te brengen? Klik hier dan voor de mastertraining next-level. Als je werkt met een team dan wil je er natuurlijk alles uithalen wat er in zit!
 
Met KATA groet,
Ellen
Over de schrijver
Reactie plaatsen