Kun je omgaan met verschillen in je team?
Kun je omgaan met verschillen in je team?
15 juli 2020 
2 min. leestijd

Kun je omgaan met verschillen in je team?

Kun je omgaan met verschillen? Er wordt de laatste tijd veel gesproken over verschillen tussen mensen. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Iets om over na te denken tijdens de zomer.

In een team beamen we dat het prachtig is als we verschillende mensen hebben in het team. Je kunt elkaar versterken en aanvullen. Je kunt gebruik maken van elkaars kwaliteiten, vaardigheden en deskundigheid. Een van de krachtigste voordelen van een team.
Als leidinggevende ben je natuurlijk op zoek hiernaar. Als je bijvoorbeeld een nieuwe medewerker zoekt wil je dat het nieuwe teamlid je team komt aanvullen, en niet dat je allemaal dezelfde mensen in je team krijgt .

Dus ja, zo zou het heel goed kunnen werken.

En toch ligt hier direct de bron van frustraties, en als het uit de hand loopt krijg je confrontaties.

Verschillen kunnen productief werken en dus ook belemmerend.

 

Waarom vinden we verschillen lastig?

1. We weten dat het goed is om gebruik te maken van verschillen en toch zoeken we elkaar juist op in de punten waarin we overeenkomen. Ik zoek iemand op die hetzelfde is als ik, want dat werkt zo fijn, we begrijpen elkaar. Zo ontstaan koppels in teams.
Ons reptielen brein werkt op die manier. Of we willen of niet. Dus als je vroeg hebt geleerd dat verschillen goed zijn kun je daar beter mee omgaan. Maar ben je daar weinig mee in aanraking geweest, dan heb je daar meer moeite mee.

2. We begrijpen ook, dat als je alleen maar denkers in een team hebt, het lang duurt voor dat er iets uitgevoerd gaat worden. En toch vinden we het fijn om als denker in een groep denkers te zitten.
We voelen ons veilig en vertrouwd.

 

Respect voor de verschillen

Een voor de hand liggende is natuurlijk dat het bij samenwerken gaat om het respect hebben voor de verschillen tussen teamleden.
Dit betekent ook dat je kunt zeggen dat niet iedereen gelijk is, maar wel gelijkwaardig.

Waar het om draait bij verschillen in je team is dat:
– je tegenstellingen kunt overbruggen,
– er een sfeer van vertrouwen is,
– ervoor zorgt dat iedereen zich gewaardeerd voelt,
– er een basis aanwezig is voor concensus.

Wat respect voor verschil niet is:
– Elkaar afzeiken onder het mom van humor.
– Iemand in zijn eigen sop gaar laten koken, oftewel isoleren.
– Oordelen en roddelen over elkaar, het laatste zijn we erg goed in.
– Over iemand praten in plaats van met iemand in gesprek gaan.
– Niet het overnemen van iemand omdat het dan “zo gebeurd is”.

 

Als je dit in je team bespreekbaar maakt gaat de kracht van het team werken. Er zijn natuurlijk vele manieren om inzicht te krijgen in de verschillen in je team en wat daar de kwaliteiten van zijn.

Het begint meestal met elkaar leren kennen. Niet alleen weten wat je functie en taak is maar ook wat bijvoorbeeld mensen drijft en hun motivatie is. Wil je hier meer mee doen kijk dan op drijfveren

Als je nu wilt weten hoe je team ervoor staat download dan gratis onze teamcheck. Waarin je op basis van de 5 frustraties van lencioni inzicht krijgt in je huidige stand van zaken in je team.

 

Om mee af te sluiten:

Ervaring is niet wat jou overkomt, het is wat je doet met wat je overkomt! – Aldous Huxley – .

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen