Je gaat pas leren als het klikt!
Je gaat pas leren als het klikt!
10 juni 2020 
2 min. leestijd

Je gaat pas leren als het klikt!

Wat maakt nu eigenlijk een team tot een goed team en wanneer kun je spreken van een goede samenwerking?
Er zijn boeken vol van geschreven en het komt altijd wel weer ergens ter sprake. Én iedereen heeft daar zo zijn eigen visie op. Als er zoveel over wordt geschreven en gesproken is het blijkbaar moeilijk om de sleutel te vinden voor een succesvol team. Maar het geeft ook aan dat we teamwerk belangrijk vinden en dat het ons iets oplevert als we goed samenwerken.

Teamwerk is hard werken

Als eerste is natuurlijk de vraag wanneer ben je een team? Elk team is een groep mensen, maar niet elke groep is een team. Maak je zelf nu onderdeel uit van een team of een groep?
Een team zijn en teamwerk is geen vanzelfsprekendheid. Het ontstaat niet zomaar. Je zult als eerste veel aandacht moeten geven aan elkaar en wat  je met elkaar wilt bereiken. Ik kan zelf op 1 hand de teams tellen waarin ik heb gezeten die functioneerde als een tierelier, zonder gedoe.
Ik sprak laatst iemand en die vertelde me dat ze in een Corona crisisteam zit. En in dit team liep het gesmeerd. Terwijl ze daarvoor, met dezelfde mensen in een ander team zat,veel stroperigheid ervaarde. Wat is het verschil? Misschien heb je zelf ook in een crisisteam gewerkt en heb je dezelfde ervaring?
Als je terugkijkt naar de teams waarin je hebt gewerkt, waarin het goed liep en je tot mooie prestaties bent gekomen, wat zorgde ervoor dat het werkte.

Van elkaar leren

Ik denk dat de kracht van een team pas goed zichtbaar wordt als je van elkaar kunt leren. Het biedt de mogelijkheid om beter te worden door elkaar. Als je samen beter wilt worden help je de organisatie verder. Zijn mensen afgehaakt dan maken ze geen onderdeel meer ergens vanuit en blijven ze vastzitten.
Om goed teamwerk te ontwikkelen heb je wel een aantal randvoorwaarden nodig anders gebeurt er niets.

Het begint met; klikt het met de ander, is er vertrouwen. Je gaat echt pas leren als het klikt. Hetzelfde geldt voor leerling en leraar. Denk maar eens aan de tijd dat je nog op school zat. Van welke leraar op school heb je het meeste geleerd en waarom?
Stelling; als de leerling niet voldoende heeft geleerd dan heeft de leraar niet voldoende onderwezen. Als medewerkers zich niet voldoende ontwikkelen heeft de leider dan voldoende leiding gegeven?

Hoe geef je leiding aan je team zodat ze kunnen leren?

De basis is vertrouwen en zonder gezamenlijk belang werkt het niet. Heb je als leider geen heldere richting dan gaan mensen niet met je mee. En medewerkers gaan niet uit zichzelf zonder doel samenwerken. Het blijven dan individuen die hun taken uitvoeren.

Heb je nog geen goed plan en een heldere richting?

Start dan met de E-learning hiermee direct aan de slag. Pak de korting van 50% tot 1 juli geldig daarna gaat de prijs echt omhoog.
Maak je eerste stap om een team richting te geven.

Meer ontdekken 

Over de schrijver
Reactie plaatsen