Zo werk je in kleine stappen naar een zelforganiserend team
Zo werk je in kleine stappen naar een zelforganiserend team
18 september 2017 
2 min. leestijd

Zo werk je in kleine stappen naar een zelforganiserend team

Het nam in totaal zo’n tien jaar in beslag, maar daarna hadden wij wel onze droomplek gerealiseerd. Met bijgebouw, die nu dienst doet als groepsruimte. Vanuit die ruimte helpen we organisaties met het ontwikkelen van zelforganiserende teams. Die organisaties willen we beter laten worden in wat ze al goed doen. De ervaring die we tijdens het bouwen van ons huis opdeden, nemen we mee in onze kennisoverdracht.

Behoud je focus

Daar is volgens ons focus voor nodig. Veel organisaties vinden het maar wat lastig om die scherp te houden. Vanuit de Teamontwikkelaars hebben we onze eigen focus nog maar eens extra scherp gesteld. We richten ons nu volledig op team- en organisatieontwikkeling. Met een achtergrond vanuit sport, leidinggevende en trainer/coach was dat voor Ellen een hele logische stap.

Sessies in het nieuwe bijgebouw

Ervaring deed ik ook op in de hotelwereld. Dat blijkt nu een mooie combinatie. Op onze locatie in Friesland verwelkomen we immers groepen mensen, die ik ook graag op hun gemak stel. Het bijgebouw, vroeger een oude schuur, is omgedoopt tot ‘Natuurlijk Zicht’. Hier wordt in teams gewerkt en vinden ook brainstormsessies en vergaderingen plaats.

Hier kunnen we echt iets mee

Fons deed veel ervaring op in het begeleiden van mensen naar werk: Met mijn kennis als arbeidsdeskundige richt ik me bij de Teamontwikkelaars op het ontwikkelen van motivatie en veerkracht bij medewerkers. Ellen werkt veelal samen met teams. In het werken met groepen komt de concrete en resultaatgerichte aanpak van Ellen uitstekend tot haar recht. Dat is ook precies wat we vaak terugkrijgen van mensen. Uit de feedback spreekt dat deelnemers echt iets met de opgedane kennis kunnen en dat het helpt met het zetten van volgende stappen.

Zorg eerst dat de basis goed is

Daar begint het namelijk, met het zetten van kleine stappen. Die stip aan de horizon zien. Mensen komen bij ons omdat ze iets willen bereiken. Zo kloppen ook directies bij ons aan die een bepaalde kant op willen met medewerkers. Zo’n omslag, die bereik je niet zomaar. Daar moet je natuurlijk wel met een heel team achter staan. Wat wij op zo’n moment proberen te doen, is de basis heel goed krijgen. Medewerkers moeten echt meegenomen worden in veranderingen binnen een bedrijf.

Je ding doen

Want je ziet het maar wat vaak bij bedrijven gebeuren: een nieuwe medewerker die in dienst komt en ‘zijn ding mag gaan doen’. Verandert er iets binnen de functie of wijzigt de koers van het bedrijf, dan wordt vaak voorbij gegaan aan de basiskwaliteiten van een medewerker. Die verander je niet zomaar.

In kleine stappen naar één geheel

Steeds beter willen worden, is een kwestie van telkens stappen herhalen. Het allerbelangrijkst: voor jezelf weten waar je naartoe wilt. Zo werkten we ook tijdens het verbouwen van ons nieuwe huis en trainingslocatie. Kleine stappen vierden we als kleine successen. Al die stappen, vormden uiteindelijk het geheel. Achteraf zijn we alleen maar blij dat we ook obstakels tegenkwamen. Die leidden juist tot nieuwe inzichten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen