Loop de wachter op je drempel voorbij
Wie is jouw wachter op de drempel?
07 januari 2019 
2 min. leestijd

Wie is jouw wachter op de drempel?

Wie is jouw wachter op de drempel?

Mogelijk heb je weleens gehoord van het verhaal over wachters die een man de halt toeroepen op het moment dat hij een drempel wil overstappen. Ik vertel je het complete verhaal, zodat je precies weet wat zich afspeelt: Op een zekere ochtend komt een man aangelopen bij een poort. Hij is blij dat de wandeling er op zit, want hij heeft er een aantal uur over gedaan. Nu staat hij voor een grote entree, waar hij maar wat graag doorheen loopt. Aan de andere kant van de poort is namelijk alles mogelijk.

Tegenwerping

Kleine tegenvaller: de poort blijkt gesloten. Voor de poort staat wel een wachter en die stelt hij de vraag of hij door de poort mag lopen. De wachter vraagt hem waarom hij dat zou willen. De man antwoordt dat hij heeft gehoord dat achter de ingang alles te vinden is. De wachter beaamt dat, maar stelt hem ook de vraag: “Weet je zeker dat je hier doorheen wilt? Dat vraagt namelijk wel iets van jou. Je moet het wel kúnnen. Er zijn hier nog meer poorten met wachters. Weet je zeker dat je hiervoor wilt gaan?”

De man, die er net nog van overtuigd was dat hij niets liever wilde dan door de poort lopen, vindt het wel erg heftig klinken. Hij vraagt de wachter of hij even op het bankje mag plaatsnemen, dat vlakbij de ingang staat. Dat mag. De man strijkt neer en overweegt de voor- en nadelen.

Waar is iedereen?

De jaren verstrijken. Dezelfde man zit nog steeds op datzelfde bankje. Hij vraagt zich af wat te doen, wikt en weegt. Aan het einde van zijn leven zit hij daar nog steeds. Ondertussen vraagt hij zich af waarom niemand voorbij is komen lopen. Als er zoveel achter de poort is te vinden, dan zouden hier toch veel meer mensen moeten zijn?

Hij besluit die vraag aan de wachter te stellen. “Ik snap niet waarom hier niet veel meer mensen zijn”, zegt hij. De wachter antwoordt: “Dat is niet gek hoor. Deze poort is er alleen voor jou. Maar ik ben bang dat je nu te laat bent.”

Een gevoel van zekerheid

De wachters bij de poorten, dat zijn de stemmetjes in ons eigen hoofd. Aan de andere kant van de poort bevindt zich het verlangen waar we naartoe willen. Ook mensen om je heen stellen je hardop vragen over een beslissing die je wilt nemen. Of je dat nou wel moet doen, of het wel verstandig is. De wachters bij de poort willen je op één plek houden: precies daar waar je nu al bent. Dat geeft jou ook een gevoel van zekerheid.

Is het verlangen niet groot genoeg, dan hebben de wachters altijd recht van spreken. Die zorgen dat je twijfelt over datgene wat je wilt. Probeer daarom eerst voor jezelf te ontdekken waar je verlangen ligt. Als je het antwoord weet, worden de wachters vanzelf stil. Een wachter heeft recht van spreken als je niet honderd procent overtuigd bent van jouw verlangen.

Ken jij de wachters op jouw drempel? Waar wil je dit jaar naartoe en durf je daarmee je eigen comfortzone te verlaten? Waar je precies naar verlangt, maakt niet uit. Als het verlangen maar groot genoeg is, bereik je het volgens mij ook.

Over de schrijver
Reactie plaatsen