Welk stemmetje heb jij?
Welk stemmetje heb jij?
21 juli 2023 
2 min. leestijd

Welk stemmetje heb jij?

Ken je dat gevoel; tegenstrijdige stemmetjes in je hoofd.  Nou ik heb hier vandaag wel wat last van. Het ene stemmetje in mijn hoofd zegt; goh ik ben er echt aan toe zeg 🥴, vakantie. Geen zin meer om nog iets te doen.  Mijn andere stemmetje zegt; kom op nog even doorzetten, want er is nog veel te doen, dus niet zo zeuren!

In de laatste aflevering gisteravond van, ik moet bekennen een zeer interessant programma, Kamp van Koningsbruggen, kwamen die stemmetjes ook naar voren.

In de laatste afmatting (opdracht) kwam er een stemmetje bij de deelnemers die zei; stop er maar mee, je kunt niet verder, het is mooi geweest. En de andere stem zei; ik laat me niet kennen ik ga door. En op pure mentale wilskracht weten ze het stemmetje dat wil stoppen naar de achtergrond te krijgen, ondanks dat hun lijf iets anders wil. Ze komen verder dan ze zelf op dat moment hadden gedacht. Respect natuurlijk voor degene die dit aangaan. 🖐️

In minder extreme mate worden we in ons dagelijkse leven natuurlijk zelf ook op de proef gesteld. Waarbij als het even tegenzit of als je een baaldag hebt of als je gewoon geen zin hebt, het de uitdaging is om hiermee om te gaan en toch door te gaan.

Alles heeft te maken met jouw eigen mentale veerkracht en weerbaarheid. 💪

Maar wat betekent veerkracht?
Veerkracht kun je omschrijven als de capaciteit om te herstellen en terug te veren.
Veerkracht is het vermogen om interne en externe bronnen aan te boren om met een probleem om te kunnen gaan, ook als je denkt dat het niet gaat lukken.

Het voordeel van het hebben van veerkracht is dat je in staat bent om uitdagingen aan te gaan, ook onder moeilijke omstandigheden, en jezelf verder te ontwikkelen.

Veerkracht kun je ook zien als een spier. En spieren kun je trainen en dus ook veerkracht. Misschien herken je dit wel; op het moment dat je tegenslag hebt gehad en je bent er door heen gekomen en je het gevoel hebt dat je juist hierdoor sterker bent geworden. Niet voor niets dus dat we leren van tegenslag falen en fouten maken.

Alleen het trainen van deze spier gaat niet vanzelf. Ook hier zal je aandacht aan moeten blijven geven, zowel voor jezelf als in je team.

Wat kun je doen om dit te trainen?
👉 Eerste manier is om jezelf en je team hierin te trainen is te blijven stretchen. Steeds weer opnieuw de uitdaging aan gaan en uit je comfortzone stappen. Elkaar blijven prikkelen en vernieuwen.

Als je niet blijft stretchen dan gaan je spieren verslappen en kun je steeds minder goed omgaan met tegenslag of met veranderingen. Dit zie je gebeuren als een bedrijf of organisatie is ingedut. Te veel vanuit de comfortzone het werk blijven doen.

👉 Tweede manier is Vereenvoudig “ Less is more”
 Minder alles willen doen, kies de belangrijkste punten, zorg voor focus. Minder moeten, als je van jezelf van alles moet, bouw je voor je zelf spanning op. Stel de vraag; wat wil ik echt!

Als je merkt dat het omgaan met tegenslag steeds moeizamer gaat probeer dan te kijken welke manieren je voor jezelf en je team kunt toepassen.

Ik ga nu mijn stemmetje nog even aan de kant zetten, die graag niets meer wil doen, en deze laatste week voor de vakantie die dingen doen die voor mij belangrijk zijn.

En o ja, als je nu het gevoel hebt ik loop ergens tegenaan en ik weet niet goed hoe dit aan te pakken en ik wil mezelf gaan stretchen 🙂

Maak een afspraak!

Dit gesprek is gratis & geheel vrijblijvend. Met andere woorden: Je hebt niks te verliezen.

>> Klik hier om een online 1-op-1 gesprek met mij in te plannen (natuurlijk op een datum en tijd dat jou het beste uitkomt).

Over de schrijver
Reactie plaatsen