Teamleden eigenaar maken van een plan
Onze locatie in Oudehorne werd afgelopen week bezocht door meerdere teamleiders van één organisatie. De teamleiders hoopten van mij antwoord te krijgen op een specifieke vraag: Hoe krijgen we medewerkers mee in het realiseren van de doelstellingen uit het jaarplan?
Jaarplannen laten vaak vooruitstrevende doelstellingen zien. De organisatie moet het komende jaar vijf procent meer omzet draaien, of zeven procent meer abonnementen verkopen. Een teamleider kijkt op zo’n moment naar de gezichten waaruit het team bestaat en stelt zichzelf de vraag hoe ze dit samen gaan realiseren.
Geweldig
Een missie, die heeft een organisatie vaak wel. Doelstellingen zijn er ook. Tijdens de bijeenkomst met de teamleiders vroeg ik hen wat de uitdaging wordt van iedere afdeling. Wat zou nu een geweldige prestatie zijn van ieder team? En dan heb ik het niet over het draaien van vijf procent meer omzet.
Na het geven van een antwoord komt het interessante: hier stopt de rol van de leidinggevende. Die hoeft niet zelf te bedenken hoe de prestatie precies geleverd gaat worden. Op dat moment zag ik bedenkelijke gezichten. De teamleiders protesteerden. Ze waren ervan overtuigd dat je een medewerker niet moet laten vertellen hoe plannen eruit gaan zien. Stel je voor dat die met een idee komt dat helemaal niet kan worden uitgevoerd. Of erger nog, dat iemand oppert een machine aan te schaffen die veel te kostbaar is.
Mee laten denken
Een andere veelgehoorde reactie deze middag was dat veel medewerkers niet bereid zijn om mee te denken, vanwege hun flexibele contract en het beperkte aantal uur dat ze maken. “Maar heb je wel eens aan ze gevraagd of ze mee willen denken?”, hield ik vol. Het bijeen krijgen van mensen zou veel te lastig zijn was de tegenwerping, want iedereen is op andere tijden aanwezig. “Maar, heb je het al eens voorgelegd?” Nee dus. De aanname was dat mensen niet bereid zijn om mee te denken, wanneer ze slechts een paar uur per week voor je werken.
Veel leidinggevenden denken dat na het maken van een plan alle ideeën uit hun koker moeten komen. Bij de medewerkers wordt uiteindelijk slechts één verzoek neergelegd en dat is het uitvoeren van het plan. Voor een goede teamleider is het veel interessanter om de richting aan te geven en de uitdaging te bepalen. Laat de mensen het daarna zelf oppakken.
Korte termijn
Vraag de mensen uit jouw team bijvoorbeeld welke ideeën zij hebben die in een maand zijn te realiseren. Sommige suggesties van mensen zijn geweldig, maar niet in korte tijd te realiseren. Laat ze nadenken over een andere suggestie dan de aanschaf van een kostbare machine. Breng mensen terug naar wat ze op korte termijn kunnen realiseren en wat bijdraagt aan de uitdaging van je team.
Stel vragen. Maak kwesties klein en overzichtelijk en laat mensen daar mee aan de slag gaan. Alles zelf bedenken en de opdracht meegeven dat iets moet gebeuren, werkt niet. Je hoeft het niet allemaal zelf te verzinnen. Wat je wel kunt doen, is sturing geven aan de ideeën en suggesties van je teamleden. Maak mensen eigenaar van de werkzaamheden. Dat vraagt om een andere manier van denken en doen, met name vanuit je rol als leidinggevende.