Een workshop voor teamleiders die op zoek zijn naar inspiratie
Teamleden die continu willen verbeteren. Dit heb je er voor nodig.
20 december 2017 
1 min. leestijd

Teamleden die continu willen verbeteren. Dit heb je er voor nodig.

Zelf-organiserende teams, hoe omschrijf je die ook weer? Het zijn teams die continu en langdurig willen verbeteren met een eigen verantwoordelijkheid en pro-activiteit. Teams waarvan de leden zelf doelen willen stellen en bereiken. Een utopie voor veel managers en leidinggevenden, of een echte mogelijkheid?

Teams die resultaten bereiken

Wat we bij De Teamontwikkelaars op 12 januari gaan doen, is je in een workshop bewust maken wat er voor nodig is om een team continu te laten verbeteren. We krijgen veel vragen die ingaan op het bereiken van resultaten door teams en wat daarvoor nu echt belangrijk is.

Iedereen in het verhaal meenemen

Tijdens de workshop lichten we de stappen toe die je kunt zetten als je van continu verbeteren een succes wilt maken. Want dat een organisatie zelf-organiserende teams voor ogen heeft is mooi, maar het is wel zo handig om hierin alle lagen mee te nemen. En niet onbelangrijk: om uit te leggen wat je nu echt wilt bereiken. Zo maak je verbinding, van hoog naar laag.

Een stap overgeslagen

Het klopt, directeur-eigenaren en leidinggevenden slaan deze stap nog wel eens over. Het verbeteren van processen waarover we in het vorige blog spraken, wordt meestal geïnitieerd door een directie of een MT. Over wat voor processen hebben we het nou eigenlijk, wat gaan we precies doen en hoe dan? Het wordt over medewerkers heen gestrooid.

Manier van denken

Die gaan er in mee, tot zo lang het duurt. In hun manier van denken verandert uiteindelijk niets. En dat merk je, na een aantal maanden. Als er wel iets verandert, dan kijk je samen wat de volgende stap is die je op basis hiervan weer wilt maken.

Ervaringen uitwisselen

Praat daarom eens met elkaar over deze stappen. Dat is ook wat we in de workshop gaan doen. Waar het om gaat, is bewustwording creëren en inzicht geven. Hoe pak jij dit soort zaken nu aan? Interactie staat centraal bij de workshop. Die interactie wordt met name interessant wanneer mensen vanuit verschillende organisaties hun ervaringen met elkaar delen.

Actie

Laat maar eens horen wat bij jullie speelt en wat wel of juist niet werkt. Leidraad tijdens de workshop is de Verbeter-KATA, waar je misschien al wel eens van hebt gehoord. Het is een aanpak die de creatieve mogelijkheden van mensen en teams activeert, om doelen te bereiken. Wat kan jij zelf toevoegen om met je organisatie anders te gaan werken?

In de waan van de dag komen er opdrachten en is er werkdruk. Het meenemen van je mensen in de plannen van de organisatie en daarin blijven investeren, verdrijft naar de achtergrond. Blijf het voor!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen