Formuleer met de wondervraag op welk punt je uit wilt komen
Let op: bereik je gewenste eindresultaat door obstakels te negeren
13 februari 2018 
2 min. leestijd

Let op: bereik je gewenste eindresultaat door obstakels te negeren

Heb jij wel eens gehoord van de wondervraag? Het is een techniek uit de oplossingsgerichte therapie die helpt om in oplossingen te denken. In deze blog leg ik ‘m aan je voor.

Stel, je loopt tegen een flink aantal zaken aan in je werk. Tegen het einde van de dag keer je naar huis en uiteindelijk ga je slapen. Terwijl je slaapt, voltrekt zich een wonder. De volgende ochtend zijn al je problemen verdwenen. Er is een wonder gebeurd. Wat er is nu wezenlijk anders ten opzichte van de vorige dag?

Focus op de vraag

De wondervraag heeft alles te maken met oplossingsgericht werken. De techniek heeft betrekking op de vraag wie je wilt zijn in plaats van hoe je ergens wilt komen. Op het moment dat je aan iemand de vraag voorlegt waar hij naartoe wil werken, geeft hij al snel aan dat hij het lastig vindt te definiëren hoe hij daar moet komen. Dat is echter niet de vraag.

Vertel wat zichtbaar moet zijn

De vraag die je beantwoord wilt zien, is wie iemand wil zijn, waar degene wil staan en wat op zo’n moment zichtbaar moet zijn. Wie deze vragen kan beantwoorden, maakt het verschil tussen de huidige situatie en de situatie waar hij uit wil komen.

‘Hoe’ vormt een obstakel

Dit soort vragen worden veel te weinig gesteld. Ze zijn ook lastig te beantwoorden, omdat je moet uitspreken wat je wilt veranderen. De ‘hoe-vraag’ houdt het beantwoorden van de vragen tegen. ‘Ik weet niet hoe ik dat moet gaan doen’, wordt gezegd. Terwijl het wel mogelijk is om uit te spreken waar je straks wit zijn om betere resultaten te bereiken. Dat kan op heel veel manieren.

Obstakel ja/nee

Waaraan merk je de volgende ochtend dat zich een wonder heeft voltrokken? Met andere woorden: wat gaat er nu beter dan voorheen en wat is er anders? Formuleren waar je wilt zijn, daar gaat het om. Bepaal op basis daarvan welke obstakels die route voor jou met zich meebrengt. Welk obstakel is nu echt belangrijk om mee aan de slag te gaan? Maar let op: is het wel zozeer een obstakel en waarom eigenlijk? Ga op basis daarvan aan de slag.

Vragen blijven stellen

Dat een obstakel niet altijd perse een obstakel hoeft te zijn, illustreert het volgende voorbeeld. Het is een vrij bekend voorbeeld, uit Washington. Daar werden wekelijks drie overheidsgebouwen op een rijtje schoongemaakt, door een vaste ploeg medewerkers. De groep merkte dat één van de drie gebouwen aanzienlijk meer onderhoud nodig had. Het werd er behoorlijk vies. Het gevolg was dat een nog grotere schoonmaakploeg werd ingezet. De kosten rezen steeds verder de pan uit. Uiteindelijk stelden ze zichzelf de vraag waarom dit gebouw zoveel meer onderhoud nodig had. Op het gebouw zat veel meer vogelpoep dan de andere twee. Hoe dat kwam? Rondom het gebouw zwierf een grote groep insecten. Waar kwamen die insecten dan vandaan? Ze bleken af te komen op het licht dat in dit gebouw langer brandde dan in de andere gebouwen. Voortaan ging het licht hier een uur eerder uit.

Door jezelf vragen te blijven stellen, kom je bij de oplossing van een probleem dat niet perse een probleem hoeft te zijn.

Workshop

Wil jij het beste uit jezelf en je medewerkers halen? Dan is de workshop ‘continu verbeteren’ mogelijk interessant voor jouw organisatie. Iedere maand organiseren we bij De Teamontwikkelaars in groepsverband een workshop over hoe je continu verbeteren kunt toepassen in de praktijk.

Over de schrijver
Reactie plaatsen