Het geheel is meer dan
Het geheel is meer dan...
10 maart 2023 
1 min. leestijd

Het geheel is meer dan...

'Het geheel is meer dan de som der delen'.

Een uitspraak die een oud-bondscoach, van het team waarin ik toen speelde, continu herhaalde

Ik was 18 jaar, en om heel eerlijk te zijn, ik begreep er toen niet zo heel veel van.πŸ₯΄

Nu, jaren later, kom ik dezelfde uitspraak weer tegen, alleen nu zo geformuleerd;

Β π‡πžπ­ 𝐠𝐞𝐑𝐞𝐞π₯ 𝐒𝐬 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐬 𝐝𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐦 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 π₯𝐞𝐝𝐞𝐧

Soms heb je van die aha momentjes en dit is er één van.

Niet dat het kwartje nu opeens valt, maar ik realiseerde meΒ wel dat deze nog steeds vanΒ toepassing isΒ inΒ de huidige tijd.

En ik zie dat hier vaak de schoen wringt in teams.Β πŸ“‰

Want je kunt natuurlijk allemaal individuele doelen hebben, maar als je dit bij elkaar optelt kom je nog niet tot het realiseren van de gezamenlijke doelstelling van het team en de organisatie.

Net zoals mijn oud-trainer bedoelde te zeggen; ik kijk naar het team als een geheel, en een individuele speler is ondergeschikt aan de teamprestatie. Anders gezegd, met alleen sterspelers word je geen kampioen, want de sterspeler vind zichzelf belangrijker dan het team.

Als ik aan teamleden in een team de vraag stel; wat is jullie gezamenlijke (concrete) doelstelling en waar zijn jullie gezamenlijk verantwoordelijk voor?

Is het antwoord vaak vaag.

Ze denken aan hun eigen taken of persoonlijke doelen, en ze zien niet in hoe ze kunnen bijdragen aan het teamdoel. Meestal omdat er geen specifiek teamdoel is geformuleerd, of zo vaag dat je er ook weer alles van kunt maken.

Maar ook teamleiders hebben hier moeite mee.

πŸ‘€ Terwijl het kinderachtig simpel is;
Formuleer een duidelijke gezamenlijke doelstelling waar het team allemaal een bijdrage aan moet leveren, want zonder die bijdrage kan het doel niet gerealiseerd worden.

Als je dit wilt realiseren;Β π‡πžπ­Β π πžπ‘πžπžπ₯ 𝐒𝐬 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐬 𝐝𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐦 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 π₯𝐞𝐝𝐞𝐧, en je wilt dat je team echt gaat samenwerken voor het teamdoel?
Β Neem dan de eerste ruis weg; formuleer een concrete gezamenlijk doelstelling, met duidelijke rollen en taken.

Want als teamleden niet weten waar ze voor moeten samenwerken, wat hun taak is, blijft ieder teamlid werken vanuit zijn/haar persoonlijke belang en/of doel, en zal geen bijdrage leveren aan het geheel.

Stap niet in de valkuil dat je er vanuit gaat dat iedereen wel weet waar ze het voor doen, het belang in zien van het team, en zich verantwoordelijk voelen voor het gezamenlijke resultaat.

Kinderlijk eenvoudig toch?Β πŸ˜‰

Denk je nu van, okΓ©, simpel, maar hoe dan?

Maak dan een afspraak voor een gratis coachcall. Β πŸ“ž
Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen.

Spreek ik je snel?

Over de schrijver
Reactie plaatsen