Uit je kennisbubbel stappen
Een patroon doorbreken? Stap uit je eigen bubbel van kennis
21 januari 2019 
2 min. leestijd

Een patroon doorbreken? Stap uit je eigen bubbel van kennis

Een patroon doorbreken? Stap uit je eigen bubbel van kennis

In het vorige blog spraken we over onze comfort zone en hoe we voorbij kunnen gaan aan personen die onze twijfels kracht bijzetten. Dat lukt als we maar sterk genoeg ergens naar verlangen en weten wat dat verlangen ons kan opleveren.

Bij het maken van goede voornemens in een nieuw jaar draait het net zo goed om het verlaten van je comfort zone. Je aan goede voornemens houden heeft alles te maken met het doorbreken van patronen.

Van mensen om mij heen hoor ik vaak dat ze verlangen naar persoonlijke groei. Ze willen zich ontwikkelen. Tegelijkertijd zie ik dat ze niet echt bereid zijn werkzaamheden anders uit te voeren. Groeien lukt alleen maar wanneer je uit je comfort zone stapt.

Kennis die je al hebt

Iedereen heeft een kennisgrens. Binnen die kennisgrens stellen we onszelf doelen. Als je iets wilt veranderen en je zet op papier hoe je dat wilt aanpakken op basis van de kennis die je al hebt, ga je niet groeien. De meeste mensen zetten pas een stap op het moment dat ze weten hoe ze die moeten zetten. Dit blijft vaak lang onduidelijk en daarom zetten ze die stap uiteindelijk maar niet.

Leidinggeven

Een antwoord vinden op de vragen waar je in je leven wilt staan en wie je graag wilt zijn, is een uitdaging voor ons allemaal. Op de radio hoorde ik laatst een item over management en leidinggeven. We denken nog te veel dat leidinggeven draait om het overdragen van kennis. De meesten van ons weten inmiddels wel dat kennis in deze tijd al lang niet meer interessant is. Veel meer draait het om houding en gedrag binnen organisaties. En dat terwijl er nog steeds wordt gestuurd op kennis en resultaat.

Het gaat om wat we doen

Ik snap dat wel. De houding en het gedrag van mensen zijn ingewikkeld. Je moet mensen zover krijgen uit hun comfort zone te stappen. Dan kun je maar beter blijven praten over het bijspijkeren van kennis. Op de werkvloer wordt vaak de vraag gesteld hoe met zaken om te gaan. Het is de verkeerde vraag, want kennis is niet de hoofdmoot. Veel belangrijker is de vraag waar je wilt staan en wat je gaat doen.

Archieflades

Durf daarom buiten je eigen kennisgrens te stappen om daadwerkelijk voor verandering en ontwikkeling te zorgen. Stel vast wat je wilt en waar je wil zijn. Vraag jezelf niet meteen af hoe je dat voor elkaar moet krijgen. Dan raadpleeg je je eigen archief, waar je laatjes optrekt met daarin kennis waarover je al beschikt. Als je op basis van die kennis iets besluit, blijft alles hetzelfde.

Buiten de eigen kennisgrens

Zodra je buiten je eigen kennisgrens durft te stappen, breng je verandering en ontwikkeling teweeg. Een andere aanpak dan de aanpak die je tot dusver hebt gekend, vraagt om bewustwording. Coaches kunnen mensen helpen met het stellen van de juiste soort vragen. Iemand van buitenaf kan jou veel directer de vraag stellen waarom je iets wel of juist niet doet. De behoefte om te groeien is sterk en verdwijnt echt niet zomaar.

Over de schrijver
Reactie plaatsen