Durf te experimenteren
Durf te experimenteren
24 mei 2020 
2 min. leestijd

Durf te experimenteren

Groeien betekent uit je kennisgrens stappen

Persoonlijke ontwikkeling, groeien, beter worden, stappen maken, zomaar wat zaken die vaak worden genoemd in organisaties en bedrijven.

Maar hoe pak je dit aan? Wanneer ben je hiermee bezig en wat kun je doen als je leiding geeft aan medewerkers om dit te stimuleren. Niet eenvoudig. Groei en ontwikkeling ontstaat vaak als je iets gaat doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Oftewel als je buiten je eigen kennisgrens durft te treden.

Kennisgrens?

Ja, iedereen heeft een kennisgrens. Daarbinnen weten we wat we doen en hoe we iets moeten doen. Op het moment dat je daarbuiten komt dan kun je dat gaan herkennen in woorden als “ik denk”of “zou kunnen”.
Je weet dan eigenlijk niet goed wat het resultaat zal zijn als je een stap maakt buiten je eigen kennisgrens.
En ik kan je vertellen dit maakt je onzeker. Ik ken dit ook goed. Ik ga graag voor iets doen waar ik zeker over ben. Dan weet ik dat het goed gaat. Maar als ik dit altijd blijf doen groei ik niet verder. Mezelf ontwikkelen betekent voor mij dat ik iedere keer weer probeer te kijken hoe het beter kan. Door iets te doen waarvan ik nog niet goed weet hoe het uitpakt. Het enige wat je dan moet accepteren is dat het ook wel eens niet lukt. En daar leer je dan weer van. En ja, soms is dit ook niet leuk! Overigens doen ze in de wetenschap niet anders.

Leidinggeven

Als je als leidinggevende een coach wilt zijn voor je medewerkers, stimuleer ze om buiten hun kennisgrens te laten stappen. Daar begint het echte leren!
Durf je medewerkers buiten hun eigen kennisgrens te laten stappen om daadwerkelijk voor verandering en ontwikkeling te zorgen. Stel samen van te  voren vast waar je wilt zijn. Meestal komt dan direct daarna de eerste vraag naar boven; hoe gaan we dit voor elkaar krijgen? We raadplegen namelijk als eerste ons archief, waar je laatjes optrekt met daarin kennis waarover je al beschikt. Als je op basis van die kennis blijft denken, blijft alles hetzelfde.

Buiten de eigen kennisgrensZodra je buiten je eigen kennisgrens durft te stappen, breng je verandering en ontwikkeling teweeg. Een andere aanpak dan de aanpak die je tot dusver hebt gekend, vraagt om bewustwording. Als leidinggevende kun je een coach zijn
voor je medewerkers door het stellen van de juiste soort vragen.

Belangrijk om te onthouden is als coach, dat een kennisgrens geen probleem is. Integendeel, het is ons streven naar de volgende stap.En medewerkers mogen ook af en toe struikelen. Jij bent er dan op ze op te vangen.
En dit alles maakt onderdeel uit van het werken met de Verbeter KATA.

Om je te laten zien hoe deze aanpak werkt heb ik een E-learning gemaakt. Om je te helpen je team verder te brengen.

De E-learning bestaat uit de volgende vier stappen:
1. Richting bepalen
2. Wat is je vertrekpunt
3. Wat is je eerste boei waar je moet komen
4. Hoe pak ik het aan

Omdat een coach belangrijk is voor het realiseren van je doelen heb ik een handleiding gemaakt die je helpt om deze aanpak in de praktijk toe te kunnen passen. Die kun je, als je dit wilt, hierbij aanvragen.
Het begint natuurlijk met het maken van je eigen plan!

Voorkom dat je niet verder komt met je team en alles hetzelfde blijft en je niet groeit.
Alleen voor die mensen die beter willen worden in waar ze al goed in zijn.

De instapprijs is nu nog erg laag, 50% korting in mei, gewoon omdat we het nu goed kunnen gebruiken!
Over de schrijver
Reactie plaatsen