Aanname monster, iedereen doet het!
Aanname monster, iedereen doet het!
22 september 2023 
2 min. leestijd

Aanname monster, iedereen doet het!

Aannames - we maken ze allemaal. Van die kleine veronderstellingen over wat anderen denken, voelen of van plan zijn. Ze sluipen ongemerkt binnen, nemen de regie over en kunnen funest zijn voor de effectiviteit van bedrijven en teams.

Maar laten we eens een stap terug doen en dit fenomeen onder de loep nemen. Wat is de impact hiervan in je bedrijf en wat kun je er aan doen?

1. 👽Het aanname monster: Iedereen doet het!
Aannames zijn als een onzichtbaar monster dat zich schuilhoudt in onze gedachten. Het begint meestal met zinnen als "Ze zullen wel denken dat..." of "Hij zal vast boos zijn omdat...". We maken ze over collega's, bazen, klanten en zelfs over onszelf. Maar hier is het ding: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het erkennen van dit menselijke fenomeen is de eerste stap naar een oplossing.

2. 😕De Schaduwzijde van aannames: Verlies van Kansen
Aannames kunnen onbedoeld leiden tot gemiste kansen. Denk aan het project dat nooit van de grond kwam omdat iedereen dacht dat "niemand erin geïnteresseerd zou zijn." Of die geweldige collega die vertrok omdat niemand ooit vroeg wat zij echt wilde, omdat ze dachten dat het haar niet boeide.
Aannames belemmeren de groei, innovatie en samenwerking die bedrijven nodig hebben om gezond te functioneren.

3. 🚀De Aanpak: Hoe doorbreek je de aanname cyclus?
Kijk, nu je de boosdoener hebben ontdekt, laten we eens kijken hoe je de controle kunnen terugnemen.

Hier zijn enkele stappen om de aannamencyclus te doorbreken:

  • Bewustwording: Herken aannames wanneer ze opduiken. Merk op hoe vaak je ze maakt en bij wie.
  • Communicatie: Praat erover met je team. Openheid en eerlijke gesprekken verminderen de impact van aannames.
  • Vragen stellen: In plaats van te veronderstellen, stel vragen. Vraag je collega's wat ze denken of voelen. Vraag om verduidelijking.
  • Onderzoek: Gebruik Byron Katie's vragen om de waarheid van je aannames te onderzoeken. Zijn ze echt waar? Feitelijk!
  • Feedback: Vraag om feedback over je aannames. Soms hebben anderen een objectievere kijk op de situatie.

4. 👀 Een nieuw perspectief : Positieve effecten op bedrijven en teams
Wanneer aannames worden vervangen door open communicatie en nieuwsgierigheid, ontstaat er ruimte voor groei. Je bedrijf of team bloeit op, creativiteit neemt toe en teams presteren beter en zelfs onze eigen IK gedijt beter in een sfeer van begrip. Als je het vermogen hebt om  aannames te doorbreken wordt het een waardevolle troef voor jouw bedrijf of organisatie.

5. Aan de Slag! 📈
Nu je de kracht van aannames begrijpt, is het tijd om in actie te komen.

Roep je team bijeen! Bespreek dit onderwerp en zet samen de eerste stappen naar een cultuur zonder aannames. Hoe fijn zou dat zijn! Herinner jezelf eraan dat aannames de vijand zijn van vooruitgang, en samen kunnen we ze verslaan.

Laat die aannames niet langer de koers van je bedrijf of team bepalen. Ga de uitdaging aan, doorbreek de cyclus, en start met heldere communicatie en begrip.

Wil je leren hoe je meer kunt halen uit jouw eigen communicatie? Ik heb ik een aantal videotrainingen voor effectief communiceren voor je gemaakt, waar je direct mee aan de slag kunt.

klik hier voor de inhoud van deze training van Ellen.

Direct starten?

Ja, ik wil direct starten met de trainingen van Ellen, klik dan hier >>>> 

Laten we samen de wereld van aannames achter ons laten en de weg vrijmaken voor een effectieve, super toffe werkplek, zonder storende factoren.
Over de schrijver
Reactie plaatsen