Veranderingen zijn een constante factor in het leven. Hoewel we als mensen weten dat we veranderingen niet tegen kunnen houden, vinden we het meestal niet leuk. Veranderingen zorgen vaak in meer of mindere mate voor weerstand en verzet. Hoe ga je daar als mens mee om? Wat kun je het beste doen als je weerstand voelt opkomen? En wat is handig om vooral te laten?
Mensen willen zekerheid. De meesten van ons zitten graag in een comfortabele zone, waar we weten wat we hebben en wat we krijgen. Het liefste veranderen mensen niet teveel in hun leven. Herken je dit? Het heeft te maken met weerstand, verzet en terughoudendheid die we als mensen tegenkomen in veranderingsprocessen. Deze verstoren ons evenwicht en ze vormen een bedreiging voor het voorspelbare en stabiele in ons leven. Voorspelbare dingen geven houvast. Dus als we voor de keuze staan om van gedachten te veranderen of om te bewijzen dat dit nergens voor nodig is, dan voert vrijwel iedereen driftig het bewijs aan
Waarom weerstand en terughoudendheid?
Veranderen kan tot nieuwe en onbekende situaties leiden, omstandigheden waar we niet langer de controle over hebben. Stel je maar eens voor dat je op zoek moet naar een nieuwe baan. Als dit voor jou onbekend terrein is, kun je zomaar het gevoel krijgen dat je controle verliest omdat je niet weet hoe je dit voor elkaar moet krijgen. Dat kan tot onzekerheid leiden.
Gevoelens van onzekerheid spelen dus een belangrijke rol bij veranderingen. Je wilt misschien best veranderen, maar onzekerheid of het je wel gaat lukken speelt je parten. Kan ik het wel? Heb ik wel de juiste vaardigheden? Kan ik wel voldoen aan alle eisen die aan mij gesteld worden? Kan ik alle nieuwe ontwikkelingen wel bijbenen?
Al met al zijn er veel factoren die maken dat we ons zorgen kunnen maken en veranderingen meestal niet met gejuich worden begroet. Hieronder geven we je 5 nadenkers waarmee je je bewust kunt worden van wat veranderen voor jou betekent en hoe je er op een andere manier naar kunt kijken.
5 nadenkers
- Om welke verandering(en) op het gebied van werk en loopbaan maak jij je het meeste zorgen? Schrijf dit voor jezelf op. Vraag je vervolgens af: waar heb ik invloed op? Waar heb ik geen invloed op?
- Vervolgens stel je jezelf deze vragen: wat maakt mij bang? Wat moet ik doen/ondernemen om deze verandering(en) te overleven? Maak een lijstje met dingen die jou bang maken en wat je daar tegenover kunt zetten in de vorm van een actie. Wat staat daar dan?
- Als je het risico neemt om niets met de angsten te doen, welke gevaren kunnen die bedreigende veranderingen dan opleveren?
- Als je het risico neemt om er wel iets te doen, welke kansen kunnen dan ontstaan?
- Wat geeft jou nu een prettiger gevoel: de regie uit handen geven of de regie in eigen handen nemen? Wat kun jij doen om de regie in handen te nemen?
Als je iets niet leuk vindt, verander het.
Als je iets niet kunt veranderen, verander dan je opstelling.
(Maya Angelou)