Zeg nou eerlijk: wie wil nu niet werken met topteams die altijd presteren? We willen ieder jaar kampioen worden en het liefst met het meest gemotiveerde team. En als we dit bereiken dan willen we dit vasthouden. De beste worden is een ding, maar de beste blijven is iets anders.
In organisaties hebben we niet de mogelijkheid zoals in de sport om na een jaar spelers te halen, te verkopen of gewoon buiten de selectie te plaatsen. Toch kunnen we hier wel een parallel uit halen. Want ook een team binnen een organisatie doorloopt een bepaalde cyclus van presteren. Uit de sportwereld komt de term de Performance Clock. Dit is een methodiek welke een team in kaart brengt en kijkt op welke moment er weer een interventie nodig is.
Wat betekent deze clock van performance?
Volgens deze metafoor beleeft een team zijn succesvolste tijd als de klokwijzers tussen 10.00 uur en 12.00 uur staan.
Om 10.00 uur is het team nog hongerig en heeft iedereen een stevige focus op het willen realiseren van succes. Het team is gretig, er is een sterk wij-gevoel aanwezig, de nadruk ligt op samenwerken en de onderlinge acceptatie is groot. In deze fase groeit het team snel en om 11.00 uur benadert het zijn piek. Over een langere periode worden teamresultaten geboekt en de sfeer zit er goed in. Wanneer de teamleden blijven doen wat ze moeten doen, naderen ze snel 12.00 uur. Het team heeft de opdracht succesvol afgerond of pakt misschien een prijs. De beste commercial van 2015 bijvoorbeeld.
12.00 uur is ook een kantelmoment. De snelheid raakt er uit en de gretigheid wordt minder. En dan gebeurt er na het succes iets met de houding en de motivatie in het zogenaamde psychologische contract. Een psychologisch contract is een denkbeeldig contract waarin toezeggingen, verwachtingen en verplichtingen tussen elkaar en binnen het team worden geregeld. Het is een verborgen contract waar in de meeste teams niet expliciet de aandacht aan wordt geschonken.
Concreet betekent het dat er na 12.00 uur een herdefiniëring moet plaatsvinden van het psychologische contract. Het moet worden herijkt.
Kort gezegd: als de wijzer op 12.00 uur staat, horen er bellen te gaan rinkelen bij de leider van het team. Tijd om aan de klok te draaien en de wijzers terug te zetten! Hoever die teruggaan, hangt af van de nog beschikbare ruimte om met het team te werken.
Vier tips
- Waar staan de wijzers de Performance Clock van jouw team?
- Hou iedereen scherp en fris: bedenk teamimpulsen om tussen 10.00 uur en 12.00 uur te blijven.
- Stel het psychologische contract bij en maak dit bespreekbaar met je teamleden.
- Hoe verder je de klok moet terug draaien, hoe langer het duurt voordat je team weer optimaal presteert.
De best time to think about losing, is when you are winning.