Van een reactief team naar een doelgericht team
Van een reactief team naar een doelgericht team
04 november 2021 
2 min. leestijd

Van een reactief team naar een doelgericht team


Ik ben een netflix kijker bent en de laatste tijd kijk ik naar de serie Chicago Fire. Een mooie serie. Het interessante aan deze serie is dat het gaat over een brandweerkazerne met al hun strubbels en uitdagingen. Hun hoofdtaak is branden blussen. En als de bel gaat schiet iedereen in actie, ze zijn doortastend en helpen mensen die in nood zijn. Als ze weer terugkomen gaan ze zitten, eten wat en hangen wat rond. Totdat de bel weer gaat.


Het is een mooie metafoor hoe het soms in organisaties toegaat. Het ene na het andere brandje wordt geblust, en je ziet dat mensen dit uitput omdat ze geen energie of tijd over meer hebben om met anderen dingen bezig te zijn die ook moeten gebeuren.

Het effect is dat er reactieve teams ontstaan, die net als de brandweer alleen in actie komen als het moet! Er wordt niet meer gewerkt aan doelen en het brandjes blussen wordt dan de hoofdtaak. En als je niet oppast; uitgebluste teams worden. Hierdoor raakt het werken aan doelen op de achtergrond.

Terwijl doelen juist zo belangrijk zijn!
Er zijn veel management onderzoekers en organisatiepsychologen die hebben onderzocht waarom doelen essentieel zijn voor onze motivatie. En toch gaan we er nogal vrijblijvend mee om. Of erger er worden helemaal geen persoonlijke dan wel teamdoelen gesteld.


Een paar positieve effecten van doelen zijn:


 ✔ ze wijzen ons de weg; ze zorgen voor focus en inspannng in die taken die doelgericht zijn ze geven ons energie, zeker als doelen uitdagend zijn,
 ✔ ze vergroten doorzettingsvermogen omdat we het langer volhouden als we iets willen bereiken,
 ✔ ze stimuleren de creativiteit omdat we als we een doel hebben zoeken naar manieren om er te komen,
 ✔ ze stimuleren actie en ze helpen om te zien of we vooruitgang boeken.

📈 Doelen kunnen dus werken als motivatie-magneten.

Daarnaast zorgt het werken met heldere doelen ook voor meer zelfvertrouwen, veerkracht en optimisme! En dat leidt dan weer tot betere prestaties en veerkracht.

Let wel als je als organisatie doelen uitspreekt waarvan je medewerkers ziet denken: dat kunnen we helemaal niet of dat werkt niet in ons bedrijf. Dan werken doelen niet, ze zijn dan eerder ondermijnend en werken demotiverend.

Doelen stellen is dus niet iets wat je uit de losse pols doet. Maar vraagt gedegen denkwerk en inzicht in wat er wel kan en wat je team aan kan.

Wil je een team dat doelgericht werkt en niet reactief is? In het gratis webinar op 12 november vertel ik hoe je dit aanpakt. 


🖐 Doe mee met het webinar op 12 november. Het is gratis en ik geef je in dit webinar waardevolle inzichten hoe jij werkt aan een doelgericht team en je team in de vooruit stand zet.

Ben je leergierig en nieuwsgierig en wil jezelf blijven ontwikkelen reserveer dan snel je plek. We starten om 09.00 tot 10.30 uur.

 Je kunt je plek hier nu reserveren!


👉  Werk aan jezelf en je team als je wilt doen wat er toe doet!


Met KATA groet,
Ellen
Over de schrijver
Reactie plaatsen