Medewerkers en hun persoonlijke doelstellingen. Hoe ga je er mee om?
Het realiseren van doelstellingen: ga niet te snel alstublieft
30 oktober 2017 
1 min. leestijd

Het realiseren van doelstellingen: ga niet te snel alstublieft

‘Volgend jaar moeten we 100.000 euro meer omzet draaien.’ Binnen organisaties hoor je dit soort kreten regelmatig voorbij komen. Het stellen van grote doelen is ambitieus, maar vaak behoorlijk onrealistisch. En ook zo ver weg. Kleine stappen zetten, is zo veel leuker. Dat geldt net zo goed voor het realiseren van doelstellingen van je personeel.

Wie kleine stappen zet, voelt veel eerder waardering: Het succesvol afronden van de ene stap geeft een voldaan gevoel en levert energie voor de volgende. Doeltoestanden bepalen, heet dat. Iedere doeltoestand is weer een kleine stap richting het uiteindelijke doel. Zo komen medewerkers vanzelf in een patroon waar ze graag in willen zitten. En heel belangrijk: medewerkers pakken uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid.

Zelf invullen

Want zeg nu zelf: wie hoort dat er verbeterd moet gaan worden, voelt weerstand. ‘Jij moet dit op die manier gaan doen.’ Reken maar dat het nu juist niet gebeurt. Wil je als organisatie echt iets voor elkaar krijgen, geef teams en medewerkers dan de mogelijkheid om zelf invulling te geven aan een doel. Het enige wat jij hoeft te doen, is aangeven waar het bedrijf graag wil uitkomen. Zo wordt het veel meer een proces van iemand zelf.

Comfortzone

Iedereen komt op zijn eigen terrein persoonlijke uitdagingen tegen. Dat is logisch, als je uit je comfortzone stapt en aan iets nieuws begint. Uiteindelijk wil je een gezamenlijk doel bereiken. Alle spelers hebben hun kwaliteiten, samen vormen jullie een team. Vanuit die situatie kan iedereen aan zijn persoonlijke doelstellingen werken, met het gezamenlijke doel in het achterhoofd.

Eigen verantwoordelijkheid

Leg bij mensen de vraag neer: wat ga jij nu doen om proces A te verbeteren? De kunst zit ‘m in het blijven meenemen van mensen in een gezamenlijk doel. Laat hen die eerste stap vaststellen. Wie weet moeten sommige medewerkers zich inderdaad nog op een vlak ontwikkelen. Laat hen dit zelf inzien, zodat ze hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Zo gaan ze zich ook realiseren waarom verandering van gedrag of het leren van een nieuwe vaardigheid soms nodig is.

Richting bepalen

Teamleden een zelf organiserend vermogen laten ontwikkelen zodat ze zichzelf continu kunnen verbeteren. Daar word ik enthousiast van. Ik hoor graag het verhaal van jouw organisatie om jullie richting te bepalen en de doelen te formuleren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen