Ik ben allergisch voor slachtoffer gedrag
Ik ben allergisch voor slachtoffer gedrag
14 oktober 2020 
1 min. leestijd

Ik ben allergisch voor slachtoffer gedrag

Ik ben allergisch voor slachtoffer gedrag. Dat hoor ik veel mensen zeggen. We hebben een hekel als mensen zich als slachtoffer opstellen en dan niets meer willen doen. Vooral omdat ze zeggen dat ze niets meer kunnen doen of het allemaal toch niet lukt.
Vast en zeker herkenbaar. In teams heb je altijd wel iemand die in een dergelijke rol zit.

Vooral leidinggevende die graag vooruit willen en ambities hebben, en ook nog eens zeer oplossingsgericht zijn hebben hier last van.
Het boeiende is alleen wel;  wat zorgt ervoor dat iemand in het slachtofferrol kan blijven zitten? Of hoe is iemand daar in terecht gekomen? Je wordt namelijk niet opeens zomaar slachtoffer, en dan niet in de letterlijk betekenis. In de whitepaper energielek kun je lezen hoe dit werkt. whitepaper download 

Het is in deze tijd overigens een opkomende rol bij mensen. Want we zijn toch slachtoffer van de gehele Corona situatie. We kunnen daar toch niets aan doen?
Het verschil tussen je iets overkomen en vervolgens er mee leren omgaan en je iets overkomen en niets meer doen, is eigen verantwoordelijkheid nemen versus de verantwoordelijkheid bij iemand anders neerleggen.

Ik zie dat leidinggevende worstelen met dit fenomeen, de eigen verantwoordelijkheid of eigenaarschap nemen. Ik zie dat ze vaak het tegenovergestelde gaan doen voor mensen in de rol van slachtoffer. Je gaat nog meer oplossingen aandragen voor de ander en vertellen hoe ze het moeten doen. 

Je wilt juist in je team dat iedereen zijn eigen verantwoordlijkheid neemt en niet dat jij keer alles moet doen. Je wilt dat je team de handschoen oppakt om aan de slag te gaan met verbeteringen en niet dat jij dit iedere keer moet verzinnen. Maar je wilt ook het niet zomaar loslaten want dan verlies je het overzicht en weet je niet of je plan gerealiseerd gaat worden.

Als je dit wilt is het handig om te begrijpen hoe het werkt. Hoe zorg je ervoor dat je team in de stand komt van continu verbeteren en dat jij het team hierbij gaat coachen in plaats van leiden?

Wil je werk maken van echt teamwerk en leren hoe je op een succesvolle manier de resultaten kunt verbeteren van je team en meer inzicht krijgt in de onderliggende patronen? 

In de mastertraining voor leidinggevende leer je hoe je als leidinggevende met praktische bouwstenen aan een goed team kunt bouwen en team meer zelfstandig kan laten werken.
Als team ben je nooit klaar. En als je denkt dat je klaar bent is het tijd om weer opnieuw te beginnen
Over de schrijver
Reactie plaatsen