Zet de criteria in de juiste volgorde voor succes
Zet de criteria in de juiste volgorde voor succes
04 juni 2018 
2 min. leestijd

Zet de criteria in de juiste volgorde voor succes

Zet de criteria in de juiste volgorde voor succes

De vorige keer hadden we het met je over de houdbaarheid van een strategie en wat er voor nodig is om succesvol te blijven. Voor dat succes geven we je nu een aantal handvatten. Wat is het allerbelangrijkst om rekening mee te houden als je succesvol wilt zijn?

Volgens Toyota, die twee jaar onderzoek deed naar het antwoord op die vraag, bestaan daarvoor vijf criteria.

Teamwork

Wanneer sprake is van teamwork, groeien mensen zowel individueel als professioneel. Dat komt de teamprestatie ten goede. Je ontwikkelt en kijkt samen naar mogelijkheden van ontwikkeling. Gezamenlijk wordt uiteindelijk een prestatie neergezet.

Respect

Binnen het teamwork behandel je elkaar uiteraard met respect, op een manier zoals je zelf ook benaderd wilt worden. Het is een begrip dat vaak terugkomt. Met respect probeer je elkaar te begrijpen, verantwoordelijkheid te nemen en te werken aan wederzijds vertrouwen. Maak helder binnen welke situatie respect moet worden getoond, anders wordt het begrip een lege huls. Vanzelfsprekend willen mensen respect tonen voor elkaar, maar voor wat dan precies? Zorg dat je elkaar concreet op zaken kunt aanspreken. Pas dan kun je werken aan teamwork en aandacht besteden aan datgene wat je aan het bouwen bent.

Uitdaging

Wie voor een uitdaging staat, stelt een lange termijn visie vast. Je gaat een uitdaging aan waarvoor moed nodig is en bovenal creativiteit om de uitdaging te realiseren.

Continu verbeteren

De mindset is hierbij erg belangrijk. Wie continu wil verbeteren, wordt gedreven door innovatie en ontwikkeling. Het kan altijd beter. Streven naar perfectie mag best, juist vanuit de gedachte dat perfectie niet bestaat.

Naar de werkbron

Teamwork, respect, een uitdaging vaststellen, continu verbeteren. Dat zijn al vier van de vijf aspecten. De vijfde draait om de werkbron. Dat kan een productieplaats zijn, of een redactie. Het is de kern van een bedrijf. Leidinggevenden doen er goed aan een scherp oog te hebben voor wat zich hier afspeelt. Kan niet beter een andere machine worden gebruikt, of zijn er processen die we kunnen digitaliseren, automatiseren, robotiseren?

Mensen en processen

Toyota deed twee jaar onderzoek naar dit proces. Waar laat je de meeste aandacht naar uitgaan, wat is het allerbelangrijkst? Aan de ene kant staan mensen en aan de andere kant heb je te maken met resultaten en processen. In sommige organisaties ontbreekt het aan teamwork of respect op de werkvloer. Is er bij iedereen wel altijd aandacht voor hoe processen beter kunnen worden ingericht?

Volgorde

In het volgen van bovenstaande factoren geldt een zekere volgorde. Ontbreekt één aspect uit het rijtje of krijgt één aspect te weinig aandacht, dan ga je minder snel vooruit. Je loopt als het ware op één been. Welke volgorde is nu echt belangrijk als je op een effectieve manier succes wilt realiseren? Dat teamwork na respect komt en daarmee niet als eerste in het rijtje hoort, hebben we al weggegeven. Je kent nu ook alle criteria. Heb jij een idee van wat de juiste volgorde zou kunnen zijn? Wat komt als eerst? De vijf aspecten hebben het meest effect wanneer ze in de juiste volgorde staan en ook op die manier worden benaderd.

Workshop

In de workshop ‘Continu verbeteren’ tonen we natuurlijk de juiste volgorde maar laten we ook zien hoe je hier met het meeste succes samen met jouw team aan kunt werken. Wil je meer weten neem dan contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen