Werk jij aan het probleem of aan de oplossing?
Werk jij aan het probleem of aan de oplossing?
11 maart 2021 
2 min. leestijd

Werk jij aan het probleem of aan de oplossing?

De KATA Challenge zit er op en ik heb het met veel plezier gedaan. Het was voor mij ook een Challenge omdat ik dit nog niet eerder zo heb gedaan. Wat heb ik geleerd? Niet in paniek raken als het technisch even niet goed gaat. Loslaten en verder met wat er op dat moment wel kan!

Ik heb gezien dat het echt bepalen van wat je wilt en hoe je daar komt simpeler lijkt dan het is. Het concreet maken waar je wilt zijn en niet welke obstakels je wilt oplossen, is best lastig!

In een teamcoaching sessie kwam naar voren dat ze heel druk bezig waren geweest om een (digitaal) handboek te maken. Dit was de oplossing voor hun probleem. Echter wat is er gebeurd met het handboek? Je voelt het al aankomen het is beland in de (digitale) archiefkast. Waarom gebeurd dit zo vaak in de praktijk? We maken of ontwikkelen iets om vervolgens er niets mee te doen.

Obstakels

Als je doel is om obstakels op te lossen, vergeet je snel waar je eigenlijk wilt zijn. Daarbij komt dat obstakels meestal bekende van je zijn. Je gaat je richten op wat je al weet en de kans is groot dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Je maakt pas echte stappen als je voor jezelf opschrijft waar je uit wilt komen. Stel vervolgens jezelf de vraag: op welke manier kan ik door het onbekende terrein manoeuvreren om van waar ik nu sta, te komen naar waar ik wil uitkomen? In het onbekende terrein weet je niet van te voren welke obstakels je tegen kunt komen. Dat is het leerproces.

Hier ligt de sleutel om echt te werken aan realiseren van een uitdaging. In de praktijk gaat het hier vaak mis. Er wordt gewerkt met doelen die buiten onszelf liggen. In het voorbeeld van het handboek gaat het niet om het handboek zelf, maar om in die manier van werken terecht te komen.

In een team wordt er als eerste een obstakel benoemd, waarom iets niet kan. Het team vergeet dan aan te geven waar ze samen naar toe willen. Je weet al wat niet werkt, dus wat heb je nodig zodat het wel lukt.

Hoe ga jij echt werk maken van je wilt bereiken?

Voor jezelf of voor je team?

Wil je een keertje sparren over je team of voor jezelf? Kijken wat je zou kunnen verbeteren om richting te houden om het maximale uit jezelf en je team te halen?

Maak een afspraak voor een gratis coachcall.

Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen


Wil je in 2021 zelf aan de slag en leren hoe je een inspirerende teamleider wordt en je team op een next level kunt brengen?
Als je werkt met een team ga dan werken aan je team en haal alles er uit wat er in zit!

Met KATA groet,

Ellen

Over de schrijver
Reactie plaatsen