Voorkom eilandjes in je team!
Voorkom eilandjes in je team!
14 januari 2021 
1 min. leestijd

Voorkom eilandjes in je team!

Voorkom eilandjes in je team of afdeling.

Ik hoor regelmatig van teamleiders dat ze te maken hebben met eilandjes in het team. Vaak gaat het om professionals die heel goed weten wat ze moeten doen, maar niet meer in verbinding staan met het team of zelfs de organisatie. 

Het gevaar van eilandjes is dat teamleden langs elkaar heen werken en in het ergste geval geen idee meer hebben wat iedereen aan het doen is en waarvoor.

Wat houdt je in stand?

Als je dit herkent in jouw team kijk dan eens goed naar; waarom deze eilandjes zijn ontstaan. Want eilandjes ontstaan niet vanzelf. Je kunt nagaan wat de winst is voor teamleden om op een eilandje te zitten. Wat levert het teamlid of je team dit op? Wat hoef je niet te doen? Wat houdt je team hiermee in stand?

Dit klinkt misschien gek, maar we houden soms iets in stand wat niet effectief is en ons toch iets oplevert. Dit zie je bijvoorbeeld ook terugkomen bij het fenomeen “de waan van de dag”. Je hoort mensen daar vaak over klagen en er toch niets aan veranderen. Het gevoel is; ‘ik heb er geen invloed op’. Echter het kan ook betekenen dat je dan geen keuzes hoeft te maken en je iets uit de weg gaat.

Je verliest de kracht van je team!

Als je merkt dat er in je team eilandjes zijn, is het zaak om daar iets aan te doen. Je verliest anders de kracht van het team en je haalt niet het maximale uit je team.
Het is alsof je een voetbalteam hebt waarbij; er een verdediging staat, er een middenveld bezet is en er een aanvalslinie staat, maar ze spelen alleen niet samen de wedstrijd. Dus kun je ook nooit de wedstrijd winnen!

Wil je een keertje sparren over je team? Kijken wat je zou kunnen verbeteren om richting te houden en het maximale uit je team te halen?

Maak een afspraak voor een gratis coachcall.  

Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen


Wil je in 2021 zelf aan de slag en leren hoe je een inspirerende teamleider wordt en je team op een next level kunt brengen? Klik hier dan voor de mastertraining next-level. 
Als je werkt met een team dan wil je er natuurlijk alles uithalen wat er in zit!
 
Met KATA groet,
Ellen
Over de schrijver
Reactie plaatsen