Lijden of Leiden?
Lijden of Leiden?
30 september 2021 
2 min. leestijd

Lijden of Leiden?

Waarom ben je eigenlijk leidinggevende geworden? Wat wilde je bereiken toen je in deze functie bent gestapt. Waarom doe je wat je doet?

Of was het niet zo bewust en ben je er in gerold omdat je hiervoor gevraagd bent. Je deed altijd al meer dan je collega's en dat viel op.

Of meer in het algemeen; wat voor werk doe je op dit moment en waarom ben je dit gaan doen?

Hoe geef je invulling aan je functie?

En als je in deze functie zit voelt het dan soms als een lijdensweg, omdat je veel zaken persoonlijk maakt en denkt dat je alles moeten weten of zelf moet oplossen. Waardoor je vervolgens heel hard aan het werken bent en niet toe komt aan de dingen die je belangrijk vindt.

Of ben je aan het leiden. Je medewerkers en team daadwerkelijk leiden in de richting waar je uit wilt komen. Waarbij je niet alles zelf doet en als een aanvoerder in het veld staat. Maar langs de zijlijn staat om je mensen beter te maken. Zorg je voor je eigen persoonlijk leiderschap?

Ik denk dat als ik aan mensen vraag hoe ze invulling willen geven aan hun functie ze snel zullen zeggen; ik wil leiden en niet geleid worden.

Ook als je geen leider bent wil je zelf leiding geven aan je persoonlijk leiderschap. 

Uitval

Ik zie in de praktijk gebeuren dat er veel wisselingen van managers en teamleiders zijn. Omdat ze uitvallen, of het team niet aankunnen, of het gewoon niet meer leuk vinden en ergens anders naar toe gaan.

Misschien ervaar je dit zelf ook wel? Dat je merkt dat je te veel zelf aan doen bent en je te veel verantwoordelijkheid neemt voor alles wat niet goed gaat. 

Duidelijke kaders en grenzen

Als je wilt leiden helpt het als er duidelijke grenzen en kaders zijn waar je verantwoordelijk voor bent. Maar nog belangrijker is dat je deze naar elkaar uitspreekt. Als grenzen vervagen gaan we dingen van elkaar verwachten die niet reëel zijn en ontstaan er vaak teleurstellingen.

Erbij betrekken

Betrek je medewerkers erbij, zorg ervoor dat zij ook die verantwoordelijkheid ervaren. Zet een heldere koers uit, geef aandacht aan je team en leer medewerkers elkaar aan te spreken om het samen beter te doen en elkaar te helpen.

Het ligt niet altijd aan jezelf, maar wel hoe je met elkaar het gesprek voert en blijft voeren. Oftewel zorg voor het 'goede' gesprek!

Wil je werken aan leiden dan is werken aan je team belangrijk. Hoe?

Zorg dat je een heldere aanpak hebt die voor iedereen zichtbaar en duidelijk is.

Kun je dit leren?

Jazeker! Ik geef op 20 oktober een workshop over hoe je een doelgerichte teamcultuur kunt ontwikkelen en hoe je hier leiding aan geeft zonder alles zelf te doen.

Je kunt hier meer info vinden en aanmelden voor de workshop

Speciaal voor leidinggevende die hun team naar een hoger plan wil tillen, zodat jij als leidinggevende minder zelf gaat doen en je team meer zelf gaat oppakken.

Werk aan jezelf en je team als je wilt doen wat er toe doet!


Over de schrijver
Reactie plaatsen