Iedereen wil in een goed functionerend team zitten
Iedereen wil in een goed functionerend team zitten
24 september 2020 
1 min. leestijd

Iedereen wil in een goed functionerend team zitten

Iedereen wil in een goed functionerend team werken.

Dat is logisch en toch niet zo vanzelfsprekend. In mijn vorige blog had ik het over Pieter en zijn energielek. Misschien heb je de whitepaper gedownload en gezien waar de schoen wringt als het gaat om de interactie tussen mensen en welke onderliggende patronen een rol spelen. Als dit speelt heb je vaak te maken met een niet goed functionerend team.

Bij leidinggevenden ligt er vaak een behoefte aan teamontwikkeling omdat het belang van goed functionerende teams groot is. Maar de vraag die dan gelijk naar boven komt is; waar begin je dan? En ja wat doe je in deze tijd als we half/half op afstand zitten. Echter teamontwikkeling is geen doel op zich. Als je geen doel voor ogen hebt wat je als team samen wilt bereiken, weet je ook niet wat je met teamontwikkeling wilt bereiken. En dit geldt helemaal als je meer op afstand zit van elkaar. 

Het gevolg van teamontwikkeling zonder doel is, dat je het je vooral veel energie kost en weinig oplevert. En ja hier zijn vast en zeker ervaringen mee opgedaan. Zonde! Hoe dan wel?

Houd de focus op werk

Belangrijk bij teamontwikkeling is om het accent op het werk te houden. Niet op de team ontwikkeling zelf, maar op tevreden klanten, niet op zelfsturing maar op het team-resultaat. Niet op ‘verbetering van samen’ maar op ‘verbetering van werken’. Oftewel ‘Focus op het werk’ of  focus op het primaire proces naar de klant’. 

Je wilt natuurlijk dat je continu blijft verbeteren en dat je organisatie steeds in ontwikkeling blijft. Je weet namelijk dat blijven doen wat je altijd deed een keer stopt en dan ben je te laat.

Voor teamleiders zoals Pieter en Annelies is het vaak alle hens aan dek. Overspoeld door de waan van de dag, het maken van lijstjes of vergaderingen bijwonen, komen ze weinig toe aan focus houden op wat belangrijk is voor het teamresultaat.
Maar als je nu te maken hebt met een team die niet vooruit te branden is ga jij dan steeds harder trekken en je best doen?
Een ding is zeker het gras gaat niet harder groeien door er aan te trekken. 

Een tip: kijk naar de patronen in je team en niet naar de individuen. En stel vervolgens de vraag; ‘met wat voor gedrag gaan we dit patroon doorbreken?’

Wil je werk maken van echt teamwerk en leren hoe je op een succesvolle manier de resultaten kunt verbeteren van je team en meer inzicht krijgt in onderliggende patronen? 

In de mastertraining voor leidinggevende leer je hoe je als leidinggevende met praktische bouwstenen aan een goed functionerend team kunt bouwen.


Met vriendelijke KATA Groet,

Ellen Selderijk
Over de schrijver
Reactie plaatsen