Help, ik heb een energielek!
Help, ik heb een energielek!
18 september 2020 
1 min. leestijd

Help, ik heb een energielek!

Help, ik heb een energielek!

Ik had laatst een gesprek met Pieter, een leidinggevende en hij had last van een energielek. Hij vertelde me dat hij moeite had met een medewerker en er maar niet achter kwam wat er aan de hand was. Hij deed in ieder geval heel erg zijn best en probeerde van alles om deze medewerker te helpen.

Sterker nog, hij bedacht allerlei oplossingen voor zijn medewerker hoe hij het beste met zijn werk om kon gaan. Het resultaat was niet wat hij verwachtte. Pieter kreeg een medewerker die het tegenovergestelde gedrag liet zien. De medewerker begon te klagen; ‘het was al niet makkelijk voor hem in zijn situatie en hij wist niet hoe hij het allemaal voor elkaar moest krijgen’.
Koren op de molen van Pieter, want Pieter ging nog meer energie geven aan zijn medewerker door het aandragen van oplossingen. Met weinig resutaat.

Pieter is in een negatieve spiraal terecht gekomen. En zijn energie stroomde weg. En dit geldt ook voor de medewerker.

Pieter heeft deze ervaring met zijn medewerker, maar je kunt je voorstellen dat je dit ook kunt tegenkomen met een heel team. Leidinggevende zijn harde werkers en hebben ambities. Ze zijn gericht op het realiseren van resultaat. En willen uiteraard graag dat medewerkers goed functioneren. Dat zijn goede eigenschappen. De valkuil is echter dat teamleiders té veel hun best willen doen voor de ander. Met als gevolg dat je niet meer goed ziet wat er echt aan de hand is. Je mist de oorzaak waarom het gedrag van een medewerker of team in stand wordt gehouden.
Overigens zie je dit ook terugkomen in de samenwerking tussen collega’s.​

 

Wat zorgt voor een energielek?

​Als er iets niet goed loopt tussen mensen heeft dit vaak te maken met onderliggende patronen. Op het moment dat je bewust wordt van deze patronen kun je er uitstappen en anders gaan handelen. Waardoor het gedrag van de ander ook anders wordt.
Als je inzicht hebt in deze patronen kun je er iets aan veranderen, en anders blijf je doen wat je altijd al deed. 

Speciaal als lezer van deze blog heb ik voor jou de gratis whitepaper; help, ik heb een energielek. Je kunt deze downloaden en het enige wat je hoeft te doen iste klikken op deze link. 

Interessant als je:

  • soms energielekken ervaart in interactie met anderen;
  • als je inzicht wilt krijgen in onderliggende patronen;
  • als je tips wilt hoe je hier mee om kunt gaan;
  • als je energie wilt blijven vasthouden.Wil je werk maken van echt teamwerk en leren hoe je op een succesvolle manier de resultaten van je team kunt verbeteren van je team? 
In de mastertraining voor leidinggevende leer je hoe je als leidinggevende met praktische bouwstenen aan een goed team kunt bouwen. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen