Help! Hoe krijg ik mijn medewerkers mee om het jaarplan te realiseren?
Help! Hoe krijg ik mijn medewerkers mee om het jaarplan te realiseren?
10 december 2020 
2 min. leestijd

Help! Hoe krijg ik mijn medewerkers mee om het jaarplan te realiseren?

Help! Hoe krijg ik mijn medewerkers mee in het realiseren van de doelstellingen uit het jaarplan?
Die vraag krijg ik regelmatig. Zo ook van Peter, een teamleider.

Jaarplannen bevatten vaak vooruitstrevende doelstellingen. De organisatie moet in het jaar dat volgt vijf procent meer omzet draaien, zeven procent meer abonnementen verkopen of vijf procent bezuinigen. Ook Peter heeft een plan met doelstellingen gemaakt voor zijn team. Hij kijkt naar de gezichten van zijn mensen en vraagt zich af hoe ze dit samen gaan realiseren. 

Wat is de uitdaging voor jouw team?

Ik heb aan Peter gevraagd om eens met het volgende te beginnen: stel in het teamoverleg aan je team de vraag wat nu een geweldige prestatie zal zijn voor het team? En dan bedoel ik niet het realiseren van meer omzet of iets dergelijks. Wat ik bedoel is samen met het team tot een uitdaging komen die energie geeft. Waar de mensen gemotiveerd voor zijn en die in verbinding staat met de organisatiedoelstelling.

Wanneer het team met een antwoord komt, arriveer je bij het interessante. Hier stop je als teamleider. Je hoeft namelijk als teamleider niet zelf te bedenken hoe de prestatie precies geleverd gaat worden. Ik zie de bedenkingen bij Peter opkomen. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij zijn medewerkers niet zelf moet laten bedenken hoe zij het plan gaan realiseren. Stel je voor dat ze met een idee komen dat niet kan worden uitgevoerd! Of, erger nog, dat iemand oppert om iets aan te schaffen wat veel te veel geld kost!

​​Laat medewerkers meedenken met hoe je het samen gaat bereiken.

 De reactie van Peter hierop is dat hij denkt dat zijn medewerkers niet bereid zijn om mee te denken. Dat ze daar geen zin in hebben of het niet kunnen.
‘Maar heb je wel eens aan ze gevraagd of ze willen meedenken,’ vraag ik aan Peter. Hij schudt zijn hoofd. Dit maak ik vaker mee. We nemen aan dat mensen dit niet willen of kunnen. We vergeten echter dat we als leidinggevenden ook een taak hebben om medewerkers te leren hoe ze kunnen leren.

Peter vindt dat na het maken van het jaarplan alle ideeën uit zijn koker moet komen. Dat dit zijn taak is als teamleider. Bij de medewerkers wordt vervolgens één verzoek neergelegd en dat is het uitvoeren van het plan. Maar voor een goede teamleider is het veel effectiever om de richting en de uitdaging aan te geven en daarna het team zelf te laten uitwerken hoe ze deze aangaan.


Wat werkt is kortetermijnoplossingen in kleine stappen uit te voeren.

Vraag de mensen uit jouw team bijvoorbeeld welke ideeën zij hebben die in een maand te realiseren zijn. Sommige suggesties van mensen zijn geweldig, maar niet in korte tijd te volbrengen. Daag medewerkers juist dan uit na te denken over suggesties die wel snel uitvoerbaar zijn. Werk vervolgens de ideeën uit in kleine stappen en zorg dat deze bijdragen aan de uitdaging van je team.

Stel vragen
Maak kwesties klein en overzichtelijk en laat mensen daar mee aan de slag gaan. Peter hoeft niet alles zelf te bedenken. En ook een opdracht meegeven dat er iets moet gebeuren, werkt niet voor zijn team. Wat hij wel kan doen is sturing geven aan de ideeën en suggesties van zijn teamleden. 

Maak mensen eigenaar van hun werkzaamheden. Dat vraagt om een andere manier van denken en doen vanuit je rol als leidinggevende.
​​​​​​​​

Wil je een keertje sparren over je team?
Kijken wat je zou kunnen verbeteren om richting te houden en het maximale uit je team te halen? Maak dan in de maand december een afspraak voor gratis coachcall.  


Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen


Wil je in 2021 zelf aan de slag en leren hoe je als teamleider je team op een next level kunt brengen? Klik hier dan voor de mastertraining next-level. Als je werkt met een team dan wil je er natuurlijk alles uithalen wat er in zit!
 
Met KATA groet,
Ellen
Over de schrijver
Reactie plaatsen