Heb jij graag de controle over jezelf en je team?
Heb jij graag de controle over jezelf en je team?
08 april 2021 
3 min. leestijd

Heb jij graag de controle over jezelf en je team?

Heb jij graag de controle over jezelf en je team?

Je behoefte aan controle is groot. Meestal vind je het heel vervelend als je niet weet hoe iets werkt of waar het naartoe leidt. Als je niet zeker bent over wat er gaat gebeuren word je onzeker. En al helemaal als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt. Dit levert stress op, bij veel mensen. Dit herken je misschien of heb je zelf ook wel eens ervaren. Wat gebeurde er toen en wat deed je toen?

Maakbaar

🤔En toch kun je je afvragen of het wel bestaat dat je ergens de controle over hebt? Is alles maakbaar zoals je het geregeld wilt hebben?

Ik denk het niet. Ik denk dat het niet zozeer gaat om controle, maar veel meer over het vertrouwen hebben in jezelf of in elkaar. Wat heb jij bijvoorbeeld geleerd van het afgelopen jaar? Waarvan dacht je dat is ondenkbaar dat ik zo kan werken, omdat je er geen vertrouwen in had dat je dat kon, of überhaupt mogelijk zou zijn.

In hoeverre moet je controle over je team willen hebben? Of gaat het hier ook om het vertrouwen hebben dat het team goed presteert. Dat ze zelf in staat zijn om tot oplossingen te komen.  Als er vertrouwen is, dan is controle niet nodig. Echter vertrouwen gaat niet vanzelf en daar heb je als leider een cruciale rol in. Dit wordt door veel mensen vaak onderschat.

Nu is vertrouwen wel wat een beladen woord geworden in deze tijd. We zijn het vertrouwen kwijt geraakt in bv de politiek, in de politiek heeft men geen vertrouwen meer in elkaar. Het belang van vertrouwen is dus groot want het heeft een groot effect als het er niet is.

Hoe kun je dan als leider toch vertrouwen hebben in je team dat ze resultaten bereiken, zonder dat jij er bovenop moet zitten en de hele dag bezig bent met lijstjes opvragen?

Hoe zorg je voor vertrouwen?

👌 Vertrouwen in je team begint met duidelijkheid en richting te geven aan je team. Wat niet werkt is ze laten bungelen, met als gevolg onzekerheid en passiviteit. Misschien een dood doener, maar ik zie nog steeds teams in organisaties die dit niet voor elkaar hebben.

👌 Vertrouwen versterken in je team doe je ook door invloed en ruimte te geven aan je team voor eigen invulling. Wees duidelijk over hoe je boodschap begrepen moet worden en zorg dat je je uitspreekt over verwachtingen die je van je team hebt. Laat het niet over aan: ‘dat zullen ze toch wel begrijpen’.

👌 Vertrouwen opbouwen doe je ook door te luisteren voordat je spreekt. Begrijp en luister met je ogen, oren en hart. Zoek uit wat de ander beweegt en veronderstel niet dat je dit al wel weet of dat je alle antwoorden hebt op alle vragen. ​

👌 Vertrouwen kun je in veel vormen terugvinden en als het vertrouwen is verloren kun je het dan weer terugvinden​? Velen zullen zeggen van niet. En toch zullen we allemaal wel eens iets hebben laten liggen of fout hebben gedaan. Vertrouwen is dus niet iets om als vanzelfsprekend te beschouwen, het is iets dat moet worden opgebouwd. Vertrouwen kun je herwinnen maar je zult wel je best er voor moeten doen. 

Vertrouwen ontstaat door handelen

Wil je een keertje sparren over je team of voor jezelf? Kijken wat je zou kunnen verbeteren om richting te houden om het maximale uit jezelf en je team te halen?

Maak een afspraak voor een gratis coachcall.  📞

Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen

Maar misschien is jouw wens op dit moment wellicht wel één van onderstaande:

  • Een gevoel van rust en balans ervaren.
  • Weten wat je doet en waarvoor je het doet, en die reis gaan maken om dit te bereiken.
  • Meer tijd hebben voor anderen dingen en gebruik maken van je kwaliteiten.
  • Meer invloed uit oefenen op waar jij je focus op wilt hebben.
  • Meer vertrouwen krijgen in jezelf.

Als je dit herkent blijf dan niet stilzetten want het komt niet vanzelf. Je kunt nu zelfstandig werken aan je Persoonlijk leiderschap, een reis die alleen jij kunt maken. 🎈

✔Je leert ontdekken wat er voor jou toe doet, je intrinsieke motivatie.
✔Je ontdekt wat autonomie voor jezelf betekent en hoe je daar invulling aan geeft.
✔Je zet je koers uit en ontdekt hoe je met jouw eigen veerkracht verder komt.

Je kunt dit programma (online) volgen en zelf aan de slag gaan. In eigen tijd en tempo en ook nog eens met onbeperkte toegang.
Geen zweverig gedoe maar gewoon die vragen die er toe doen en wat je aan het denken zet.

>> Kijk wat je ontvangt als je start met het Persoonlijk leiderschap KATA Plan.>>>

Werk aan je jezelf als je wilt doen wat er toe doet! 😉

Met KATA groet,

Ellen

Over de schrijver
Reactie plaatsen