Heb je leiding nodig in een team of kan het ook zonder
Heb je leiding nodig in een team of kan het ook zonder
17 juni 2020 
1 min. leestijd

Heb je leiding nodig in een team of kan het ook zonder

Leiding geven aan teams

Een veel besproken onderwerp. Zeker waar het gaat om zelfsturende teams. Veel organisaties hebben het voorbeeld van Buurtzorg willen volgen. Want dit was toch wel hét ei van Columbus om zonder benoemde teamleider te functioneren.

Ik zie in de praktijk dat organisaties daar weer van terugkomen. Het klonk in eerste instantie natuurlijk zeer aantrekkelijk: geef een team alle ruimte om het zelf in te vullen en te bedenken. Ze moeten toch zelf in staat zijn om er samen uit te komen en resultaten te realiseren. Maar werkt dit ook zo in teams? Hoe herken je dit in jouw organisatie?

 

In mijn gesprek met Zeno Reuten, top waterpolo coach, vroeg ik of een team een coach nodig heeft om te presteren? Zijn antwoord: ‘een team heeft leiding nodig en als er geen coach is dan komt er uit de groep vanzelf een leider die dan de leiding neemt’. klik hier als je de podcast helemaal wilt beluisteren

Het deed mij denken aan mijn eigen tijd in de sport. Wat doet een coach met een team en wanneer heeft het gewerkt en wanneer niet? Wanneer ga je harder lopen, in mijn geval harder zwemmen, en wanneer denk je laat maar, met een zesje kom ik er ook wel?

Tekort aan sturing

In organisaties waar mensen bang zijn voor te veel sturing door leidinggevende zie ik overigens dat team juist vaak een tekort aan sturing ervaren, omdat ze vaak helemaal niet welke richting ze op gaan.
Moeten dan teamleiders er boven op zitten? Ik denk het niet. Het gaat er niet zozeer om dat je op de voorgrond moet staan om een goede leider te zijn, maar meer dat je als leider de leiding neemt en het team ondersteunt om het resultaat te bereiken.

Een goede coach staat niet in het veld maar staat langs de zijlijn om het team te ondersteunen. En een goede coach is in staat om te reflecteren, feedback te geven en soms ook de confrontatie aan te durven. Alles met het doel het team beter te maken. Dit komt niet vanzelf uit een groep. Daar heb je iemand voor nodig die er bovenstaat. Niet in letterlijke betekenis maar wel de positie heeft om dit te doen.

Een goede teamleider weet welke richting hij of zij met het team op wil gaan, en is in staat om het team daarin mee te nemen en ervoor te zorgen dat ze zelf de plannen gaan realiseren.

Heb je nog geen goed plan en een heldere richting?

Maak dan nu de eerste stap om te team richting te geven. Start dan met de E-learning hiermee direct aan de slag. Pak de korting van 50%! Die is tot 1 juli geldig daarna gaat de prijs echt omhoog. Je hebt nog twee weken!
Maak je eerste stap om een team richting te geven.

Meer ontdekken 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen