De harde realiteit: veerkracht tonen bij tegenslag
De harde realiteit: veerkracht tonen bij tegenslag
09 april 2018 
2 min. leestijd

De harde realiteit: veerkracht tonen bij tegenslag

Veerkracht houdt in dat je in staat bent met een situatie om te gaan waar je geen invloed op hebt. Wat betekent dit voor Fons zijn situatie en hoe gaat hij hier mee om?

Veerkracht en motivatie

De Verbeter KATA waar we bij De Teamontwikkelaars mee werken, draait om het tonen van veerkracht en motivatie. Ik wil de situatie accepteren zoals die is. Dit is hoe we er voor staan. Meer of minder kunnen we er niet van maken. Ik vraag me niet af hoe de situatie er over een jaar uit zal zien, maar kijk naar de stappen die ik nu wil gaan zetten.

Acceptatie

Volgens mij geldt dat voor iedereen in deze positie. Denk niet te ver vooruit. Gun jezelf de tijd om te wennen aan deze situatie. Dat is ook zo wanneer je bijvoorbeeld je baan verliest. Ga niet te lang op dezelfde voet verder, zonder de situatie te accepteren. Dat deed ik aanvankelijk wel. Ik ben nog lang door blijven werken, want ik had er moeite mee om dit los te laten.

Volgende stap

Heb je eenmaal wel die rust gevonden, dan ben je in staat een volgende stap te zetten. Geef daarbij je grenzen aan en laat zien wat voor jou wel of juist niet werkt. Het gaat erom wat voor jou nuttig is. Natuurlijk wil de buitenwereld ook iets van jou. Iedereen heeft zo zijn eigen behoeftes en manieren om gevoelens te uiten. Mensen delen verhalen met je, vanuit een positieve intentie.

Luchtig houden

Ik heb gemerkt dat het goed werkt om de situatie iets luchtiger te maken. Het leven gaat ook gewoon door. Het is belangrijk om dat voor ogen te houden. Ik wil een modus vinden om daar op mijn eigen tempo in mee te draaien. Hierin probeer ik mensen mee te nemen, ook ten opzichte van mijn werk.

Vertrouwen en sterker worden

Heel kort en bondig heb ik in het storyboard voor mezelf aangegeven waar ik naartoe wil, wat op dit moment mijn True North is. Daarvoor ben ik mijn persoonlijke Verbeter KATA gaan formuleren, die ik heb gebaseerd op vertrouwen en op het aspect sterker worden. Met vertrouwen wil ik groeien en met meer vertrouwen wil ik sterker uit deze situatie komen.

Uitdaging

De uitdaging is een volledig herstel. Op dit moment is vertrouwen hebben mijn focus en wil ik doen wat mij sterker maakt, ook fysiek: om mijn spieren te blijven trainen wandel ik iedere dag een uur met de hond. Samen met een diëtist heb ik een eetschema op basis van proteïnen en eiwitten gemaakt.

Doeltoestand

In de doeltoestand die ik nu voor mezelf heb geformuleerd, wil ik structuur aanbrengen in m’n dagelijkse leven en mijn eetpatroon aanpassen. Zo hebben we de Verbeter KATA toegepast op mijn herstel.

Op de rem

Sta je in het dagelijkse leven nog wel eens op de automatische piloot, bij een diagnose zoals die van mij wordt in één keer heel hard op de rem getrapt. Het is een cliché, maar ik leer hoe belangrijk is om te blijven kijken naar wat er wel is en wat wel kan. En dat je dit eigenlijk altijd kunt doen, ook al is er niets met je aan de hand.

 

Wil je weten hoe de Verbeter KATA voor jou kan werken? Geef je dan op voor onze workshop op 17 mei.

Over de schrijver
Reactie plaatsen