Blijf je doen wat je altijd al deed
Blijf je doen wat je altijd al deed
20 januari 2021 
2 min. leestijd

Blijf je doen wat je altijd al deed

Blijf je doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je kreeg!

Als dit aan de hand is sta je stil! Voor jezelf en met je team. Je hebt misschien plannen en je wilt vooruit gaan, maar je ziet dat iedereen in je team “gewoon” blijft doen wat hij of zij gisteren ook deed. Afspraken die worden gemaakt om het anders te gaan doen verzanden of komen helemaal niet van de grond.
Dit is funest en het gevaar is dat je in slaap valt en niet verder komt.


Wat is er aan de hand?

Mensen die iedere dag ‘hun ding doen’ hebben te lang in een bepaald stramien gewerkt en zijn gestopt met het stellen van zinvolle vragen en zichzelf uit te dagen. Iedere professional heeft weleens de gedachte: nu weet ik het wel. Als je meegaat in die gedachte, slaat spoedig de verveling toe en volgt een neerwaartse spiraal. De kunst is dit te voorkomen. Anders kom je op een punt uit dat nog maar twee dingen belangrijk zijn: zekerheid en inkomen. We hebben het dan over mensen die zijn overgeschakeld op de automatische piloot en hun leven leiden vanuit een overlevingsmodus. En dit heeft altijd impact op een team. 


Hoe leidinggevende hun medewerkers blijven uitdagen?

We moeten niet alleen onszelf blijven triggeren, we hebben het ook nodig dat anderen ons blijven prikkelen. Als leidinggevende kun je medewerkers motiveren om zich verder te ontwikkelen. Realiseer je dat zij voor een bepaalde koers hebben gekozen met het beroep dat ze uitoefenen en de functie die ze bekleden binnen jouw organisatie. Het is in het belang van de organisatie om regelmatig te checken of jouw medewerkers nog de juiste koers varen.


Hoe doe je dit?

Dat doe je door hen iets te geven waar ze zich aan kunnen verbinden en waar jij hen op aan kunt spreken.
Daag medewerkers uit om vragen te blijven stellen en hun skills te blijven verbeteren. Stimuleer hen om nieuwsgierig te blijven en telkens te herontdekken hoe zij hun werk nog beter kunnen inrichten. 
Houd de dialoog over zelfontwikkeling levendig. En biedt interessante opleidingen, trainingen en cursussen aan, waarbij een diploma of certificaat gehaald moet worden en ze hierdoor een bijdrage leveren aan de teamprestatie.

Ik ken een bedrijf waar ze dit ‘het rijbewijs halen’ noemen. Als je het ‘rijbewijs’ niet haalt of niet blijft vernieuwen’, is het de vraag of je nog van toegevoegde waarde bent voor het team. Zonder rijbewijs kun je ook niet deelnemen aan het autoverkeer.


Worstel je hiermee en wil je een keertje sparren over je team? Kijken wat je zou kunnen verbeteren om richting te houden en het maximale uit je team te halen?
Maak een afspraak voor een gratis coachcall.  

Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen


Wil je in 2021 zelf aan de slag en leren hoe je een inspirerende teamleider wordt en je team op een next level kunt brengen? Klik hier dan voor de mastertraining next-level. 
Als je werkt met een team dan wil je er natuurlijk alles uithalen wat er in zit!
 
Met KATA groet,
Ellen
Over de schrijver
Reactie plaatsen