Balen, ze willen niet veranderen!
Balen, ze willen maar niet veranderen!
07 oktober 2021 
1 min. leestijd

Balen, ze willen maar niet veranderen!

Hoe vaak zeg je dit tegen jezelf. Je hebt goede adviezen en je geeft ze zelfs de oplossing, en toch zie je dat er niets mee gedaan wordt. Heel frustrerend toch!

Wat je vraagt van de ander als hij/zij moet veranderen is, dat hij/zij oude routines en patronen zomaar opgeven. En dat is best een ding! Zeker als je je realiseert dat we op basis van, vaak onbewuste, gewoontes handelen. Dus als je dan aankomt met een advies, hoe goed ook bedoelt, zegt het systeem niet opeens; 'natuurlijk dat ga ik morgen eens even heel anders doen'.😏

Toch zie je wel dat het nodig is om in je team of organisatie te veranderen. Maar ik zie ook dat dit best een uitdagende opdracht is in de praktijk en niet altijd lukt. Maar welke aanpak kies je dan?

Wat zeker niet werkt is:

- cursussen en kennis leidt niet direct tot verandering. Van weten komt niet het doen.

- één keer de theorie uitleggen en denken dat ze het wel begrijpen.

- een presentatie geven en hopen dat ze het oppakken wat de bedoeling is.

- ....  en misschien heb je zelf ervaren wat niet werkt.

Hoe dan wel?

We leren gewoontes, automatische reacties door het herhaaldelijk uitvoeren van gedragingen. Om nieuwe gewoontes en gedragingen op te bouwen zullen we dus vooral veel moeten oefenen en dit vraagt tijd.

En cruciaal hierbij is dat we regelmatig hierbij een positief gevoel ervaren, want anders haken we af.

 We doen veel vanuit routine en gewoontes. Herhaalde actie bouwt verbindingen in de hersenen op en na verloop van tijd komt dit samen in een (organisatie) cultuur. Dit is een van de redenen waarom bestaande systemen lastig te zijn doorbreken.

Dus als je samen wilt veranderen en continue wilt blijven verbeteren en ontwikkelen zul je de mogelijkheid moet geven om te oefenen en te herhalen gericht op het behalen van positief resultaat.

 🖐 Daarom is de KATA zo goed toepasbaar. De KATA gaat uit van herhaling en oefenen waarbij je ook mag experimenteren binnen de bestaande kaders.

De KATA is een manier om dit te bereiken; gedrag oefenen en nieuwe gewoontepatronen leren. En altijd gericht op het realiseren van een doel.

 Kun je dit leren?

👉 Jazeker! Ik geef op 20 oktober éénmalig een workshop over hoe je met een strategie en plan van aanpak een doelgerichte teamcultuur kunt ontwikkelen, en hoe je hier leiding aangeeft zonder zelf alles te doen.

 Je kunt hier meer info vinden en aanmelden voor de workshop

 Speciaal voor leidinggevende die hun team naar een hoger plan wil tillen, zodat jij als leidinggevende minder zelf gaat doen en je team meer zelf gaat oppakken.

Doe mee en maak de volgende stap met je team!

Over de schrijver
Reactie plaatsen