Afhankelijkheid een vies woord?
Afhankelijkheid een vies woord?
16 maart 2022 
1 min. leestijd

Afhankelijkheid een vies woord?

Ik zie afhankelijk en denk dat is een vies woord!  

Want ik wil niet afhankelijk zijn van anderen, ik wil juist onafhankelijk zijn en ik hecht veel waarde aan mijn onafhankelijkheid om zelfstandig te blijven.
Dit heb ik van huis uit meegekregen. Je eigen pad kiezen en zelf keuzes maken.

Herken je dit gevoel?

Echter ik moet constateren dat ik toch wel afhankelijk ben! Wat een confrontatie om dit voor mezelf te realiseren. Ik word in deze tijd met de neus op de feiten gedrukt, ik ben namelijk helemaal niet zo onafhankelijk als ik dacht. Hoe graag ik dit ook wil.

Ik hoor je al bijna zeggen; Ellen dit geldt niet voor mij en ik geloof er helemaal niets van!

Begrijp ik hoor, maar als je met een andere bril naar afhankelijkheid kijkt dan realiseer je je dat we allemaal afhankelijk zijn. Of je nu wilt of niet.

We zijn bijvoorbeeld afhankelijk van onze omgeving.  Die omgeving waar we geen invloed op kunnen uitoefenen en toch bepalend is in ons leven. Het wordt pijnlijk helder dat we erg afhankelijk zijn van grondstoffen voor onze dagelijkse levensbehoefte.

We zijn afhankelijk van elkaar, we leven samen en we kunnen het niet alleen. Al denken sommige mensen van wel. 😉
Gek genoeg vinden we dat we het alleen moeten kunnen oplossen. En dat is best apart als je bedenkt dat het daar niet altijd beter van wordt, en het gevolg is dat je blijft doen wat je al deed.

We zijn ook afhankelijk van onze eigen beperkingen en mentale gedachten, zonder dat we daar ons bewust van zijn. Dus hoe onafhankelijk ben je dan in je handelen?

Ik wil hier tegen in verzet en misschien denk jij; dat werkt niet voor mij.
En toch?

Hoe zit dit nu precies?
Noelle Aarts, professor socio-ecological interactions, verteld in deze korte video over hoe het zit met afhankelijkheid. Ze geeft een mooi inzicht over hoe afhankelijkheid werkt en wat dit betekent in onze dagelijkse praktijk.

Voor mij een eyeopener om met een andere bril te kijken naar afhankelijk en onafhankelijk.

Het bekijken waard en interessant om eens in je team te bespreken.
Want in je team speelt afhankelijkheid en onafhankelijkheid natuurlijk ook een rol.
 

 Het bewust maken van onze onderliggende patronen die van invloed zijn op hoe wij ons gedragen kan bijdragen om onszelf te blijven ontwikkelen.

Conclusie voor mij; afhankelijkheid en onafhankelijkheid horen bij elkaar!

Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet en ervaart.Wil je meer doelgericht samenwerkenMaak een afspraak voor een gratis persoonlijk gesprek 📞. Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen


Werk aan jezelf en je team als je wilt doen wat er toe doet!


Met KATA groet,
Ellen, van de Teamontwikkelaars
Over de schrijver
Reactie plaatsen