Persoonlijk Leiderschap om ieder jaar doelen te realiseren
Zo maak je van ieder jaar het beste jaar ooit!
18 december 2019 
2 min. leestijd

Zo maak je van ieder jaar het beste jaar ooit!

We hebben soms de neiging om op de automatische piloot te leven. We hebben het druk, druk, druk. En nu zijn we inmiddels aan het eind van het jaar. De kerstbomen zijn van stal gehaald. We hebben een feestje hier en een etentje daar. Allemaal super gezellig! Maar het gaat ook gepaard met stress. Voordat we het weten gaan we uitgeput het nieuwe jaar in. Dat is geen frisse start van het nieuwe jaar.

Het einde van het jaar is eigenlijk een uitstekend moment om te reflecteren op vragen als: Wat heb ik dit jaar gedaan? Wat ging er goed? En waar liep ik tegenaan? Het is een mooi moment om even stil te staan of je nog steeds content bent met alles wat je doet en in het nieuwe jaar precies blijft doen wat je eerder deed. Of als het tijd is om iets te veranderen. Is het laatste het geval, dan dan ga je iets anders doen dan dat je tot op heden hebt gedaan. Althans, als je daadwerkelijk verandering wilt bewerkstelligen.

Een manier die wij de afgelopen jaren zelf hebben toegepast is: The Best Year Yet. Hieronder de belangrijkste 5 stappen.

1) Neem een krachtig besluit

Besluit dat 2020 jouw beste jaar wordt.

2) Stel een doel of uitdaging voor jezelf

Nadat je dit besluit hebt genomen, blik je terug op het afgelopen jaar en beantwoord je de volgende vragen: Waar ben ik tevreden over? Wat vind ik jammer dat niet is gelukt of wat had beter gekund?

Vervolgens kijk je vooruit en beantwoord je de volgende twee vragen: Waar ben ik tevreden over op 31 december 2020? Wat wil ik dan hebben bereikt?

Ik geef een aantal voorbeelden ter illustratie: Ik wil mijn energiehuishouding op orde hebben. Ik heb mij ontwikkeld als specialist op mijn vakgebied. Ik ga meedoen aan een hardloopwedstrijd van 25 km. Ik realiseer mijn wens om een hondensleetocht te maken in Lapland. Deze laatste hebben wij gedaan:)

3) Maak prioriteiten

Schrijf vervolgens tien punten op die je aan het eind van het jaar gerealiseerd wilt hebben: vijf persoonlijke en vijf werkgerelateerde.

4) Kom in actie

Begin januari haal jij de lijst erbij en stel je de volgende vraag: Wat moet ik deze maand doen om een stap dichterbij het realiseren van deze tien punten te komen? Schrijf de antwoorden op en voer ze gedurende januari uit. Als je bijvoorbeeld merkt dat je geen tijd hebt om te trainen voor de hardloopwedstrijd, maak dan voor jezelf de keuze wat je echt belangrijk vindt.

Begin februari haal je opnieuw de lijst van stap 3 erbij en stel je opnieuw de vraag: Wat moet ik deze maand doen om een stap dichterbij het realiseren van deze tien punten te komen? Herhaal deze stap elke maand. Houd hierbij goed in de gaten hoe je gedurende het jaar stapsgewijs telkens dichterbij het bereiken van het einddoel komt.

5) Blik terug en begin opnieuw

Eind december blik je terug op wat je daadwerkelijk hebt gerealiseerd in het jaar en start je opnieuw met stap 1 van The Best Year Yet!

Verwar deze methode alsjeblieft niet met het hebben van goede voornemens. Een voornemen draait om wat je denkt te gaan doen. Bij The Best Year Yet! gaat het om welk gedrag je aanpast. Stap uit je comfortzone, gun het jezelf om te groeien en investeer hierin.

Veel succes met het realiseren van jouw beste jaar ooit!

 


 

Wij willen in dit laatste blog van het jaar onze hartelijk dank uitspreken voor het gestelde vertrouwen in ons en je bedanken dat je als trouwe lezer ons bent blijven volgen.

 

En natuurlijk hele fijne feestdagen gewenst en dat het nieuwe jaar veel gezondheid, inspiratie en plezier brengt.
Wij kijken hoopvol uit naar 2020 en wij hopen dat wij elkaar in het nieuwe jaar zullen treffen en er weer nieuwe samenwerkingen zullen ontstaan!

 

“Een pessimist ziet in elke kans de moeilijkheden. Een optimist ziet in elke moeilijkheid de kansen.”

 

Neem gerust contact met mij op wanneer je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebt over jouw Best Year Yet! Of als er iets anders is waarmee ik jou van dienst kan zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen