Zet jij het teambelang boven het individuele belang?
Zet jij het teambelang boven het individuele belang?
26 november 2020 
1 min. leestijd

Zet jij het teambelang boven het individuele belang?

Het teambelang boven het individuele belang!

Kamp van Koningsbrugge, is een nieuw tv-programma, over 15 burgers die een trainingsprogramma aangaan om te ontdekken of ze een commando kunnen worden bij de speciale eenheid van het leger de Landmacht. Na drie dagen zijn er nog tien burgers over, vijf personen zijn afgehaakt omdat ze het niet konden volhouden. En niet alléén vanwege de fysieke belasting.

Ik kijk er met veel belangstelling naar en ik vind het fascinerend om te zien wat er gebeurt.
Heb je het nog niet gezien dan is het wel iets om een keer naar te kijken.

Waarom?

Het gaat in dit programma om mensen, behoorlijk getraind, die fysiek maar vooral mentaal afzien. Ze moeten continu over hun eigen grenzen heen stappen en angsten overwinnen. Het is een uitputtingsslag waardoor je je niet meer kunt verstoppen. Het doel is kun je omgaan met weerstand en tegenslag en bovenal jezelf uitschakelen ten behoeve van het team.

In het leger geldt; het team gaat altijd boven het individuele belang. Als je dit niet doet overleeft het team het niet. In het leger heb je namelijk maar één ding waar je tegen strijdt en dat is een gezamenlijke vijand. Wie of wat deze ook is. Dus als je niet bereid bent om jezelf op te offeren voor het team ben je ongeschikt.

Er zijn mooie parallellen te trekken met het werk. Grootste verschil is natuurlijk dat er in een werksituatie niet een gezamenlijke vijand bestaat. Dit is dan gelijk de belangrijkste reden waarom in organisaties het individuele belang vaak voor het teambelang komt te staan.

Misschien herken je dit wel in jouw organisatie. Wanneer komt het individuele belang voorop te staan en wanneer en wanneer komt teambelang voorop?

Wat kun je ervan leren?

Wat er getraind wordt in het leger;  discipline, focus, doel, structuur, samenwerken, elkaar vertrouwen, geen discussie maar gewoon doen, duidelijke leiding, gezamenlijke verantwoordelijkheid, motivatie, doorzettingsvermogen, grenzen verleggen om beter te worden, kan meer aandacht krijgen in onze huidige tijd en in organisaties.


Niet om zoals het leger gedrild te moeten worden, maar wel om veel meer gericht bezig te zijn met de dingen die belangrijk zijn. Waarom doe je iets en wat draagt het bij aan datgene waar jouw organisatie voor is opgericht?. Wat is jouw toegevoegde waarde en wat is je toegevoegde waarde als team?

Wil je een keertje sparren over je team en kijken naar wat je zou kunnen verbeteren om richting te houden en het maximale uit je team te halen?

Maak dan in de maand december een afspraak voor gratis coachcall.  

Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen

Met KATA groet,
Ellen
Over de schrijver
Reactie plaatsen