Welk obstakel los je nu echt op?
Welk obstakel los je nu echt op?
02 juni 2023 
1 min. leestijd

Welk obstakel los je nu echt op?

Je wilt als ondernemer of leidinggevende veel en dat begrijp ik volkomen. Mensen die veel willen zijn gedreven en hebben ambities en dat is een compliment waard.

En ja, dan kan het zijn dat je jezelf voorbij holt en eigenlijk niet goed weet waar je ook alweer uit wilde komen. Vooral omdat het nog best lastig is om dit concreet te maken.

En als je te snel wilt dan is de valkuil dat je meer denkt aan wat je niet wilt of direct in oplossingen schiet.
Of als er obstakels zijn je je alleen richt op het obstakel zelf. Terwijl deze obstakels ook oude bekende van je kunnen zijn. Je richt je dan onbewust op wat je al weet en de kans is groot dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Even een voorbeeld.
In een teamcoaching sessie, die ik laatst had, kwam naar voren dat ze heel druk bezig waren geweest om een (digitaal) handboek te maken. Dit was in hun ogen de oplossing voor hun probleem. Werkgroep opgezet en maanden aan gewerkt. En wat gebeurde er? Je voelt het al aankomen, het handboek is beland in de (digitale) archiefkast en er is niets mee gedaan.

Toch jammer van al die geïnvesteerde tijd, en vooral demotiverend voor de werkgroep.
Het credo ontstaat; 'je kunt wel iets opzetten, maar er gebeurd toch niets mee!.

Hoe dan wel?
Stap 1
Schrijf samen als eerste op waar je uit wilt komen. Zo concreet mogelijk.

Stap 2
Stel de volgende vraag: hoe kunnen we door het onbekende terrein stap voor stap manoeuvreren om, van waar we nu staan, te komen naar waar we uit willen komen? In dit onbekende terrein weet je nog niet van te voren welke obstakels je tegen kunt komen. Dat is het leerproces en sleutel om echt de doelen te realiseren.

Stap 3
Als je leidinggevende bent, help je team met de hobbels;.
👉 Door duidelijk te zijn in het geven van de richting en focus te houden op waar je uit wilt uitkomen.
👉 Door het team te helpen en de juiste vragen te blijven stellen, zodat ze zelf nadenken hoe ze door dit onbekende terrein samen heen kunnen komen.
👉 Door ze vertrouwen te geven dat ze mogen leren en ontdekken, en het niet in één keer goed hoeft te gaan.

Sta dus even stil en blijf niet doorrennen in de oplossingsmodus. Het gaat je veel meer opleveren en je team maakt de stappen die echt nodig zijn.

Wil je even stilstaan en heb je een vraag. Maak dan gerust een keer een afspraak voor een gratis coachcall.  📞 Ik ben erg nieuwsgierig naar je vraag!


 Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen