Wat kunnen we leren van koolmeesjes
Wat kunnen we leren van koolmeesjes
15 maart 2024 
2 min. leestijd

Wat kunnen we leren van koolmeesjes

Ik kreeg laatst een interessante vraag: "Waar haal jij je inspiratie vandaan om blogs te schrijven?" Een goede vraag, vooral omdat ik mezelf niet echt als een creatief schrijfwonder zie.

Maar terwijl ik met haar praatte, keek ik even naar buiten. De lente komt eraan, en dat vind ik zo geweldig!🌻

Afgelopen weekend heb ik daarom weer een vogelhuisje opgehangen voor de koolmeesjes. En ja hoor, binnen een paar dagen hadden ze het gevonden. Geweldig om te zien! 🪺

Die kleine koolmeesjes zijn druk bezig met het bouwen van hun nestje. Een flinke klus, met maar één doel voor ogen: hard werken om eitjes te kunnen leggen, hun kroost een veilig thuis bieden en ervoor zorgen dat ze kunnen uitvliegen. Het is eigenlijk best grappig als je erover nadenkt.

Laten we dit eens vergelijken met onze dagelijkse praktijk, waar leidinggevenden en ondernemers veel in de weer zijn met het neerzetten van doelen, het managen van processen en resultaten behalen.

En door het harde werken zijn ze soms vergeten om daadwerkelijk te investeren in het bieden van veiligheid, de ontwikkeling en groei van hun teamleden. Aandacht en vertrouwen geven aan medewerkers schiet er vaak bij in.
Met als gevolg een gebrek aan betrokkenheid en motivatie, en weinig eigen verantwoordelijkheid, wat uiteindelijk leidt tot een hoog verloop binnen het team. Ze vliegen in en soms ook weer heel snel uit.

En laten we eerlijk zijn, een team waarin mensen constant komen en gaan is niet bepaald bevorderlijk voor de productiviteit en de teamspirit. Laat staan dat je dan samen een proactief team kunt bouwen die lekker samenwerkt en werkplezier heeft.

Dus wat doen de koolmeesjes waar wij iets van kunnen leren?

  1. Zij zorgen voor een veilige omgeving waar hun kroost zich kan ontwikkelen.
  2. Ze weten wat ze aan het doen zijn en wat het doel is.
  3. Ze ondersteunen, faciliteren en geven aandacht.
  4. Als ze er klaar voor zijn, geven ze vertrouwen om uit te vliegen.
  5. En ze houden de omgeving in de gaten voor eventuele bedreigingen.

Dus ja, er is veel te leren van de natuur, zelfs van die kleine koolmeesjes.🦜

Ik geef je nog twee tips om meer aandacht te geven aan je team:

  1. Neem de tijd om echt te luisteren naar je teamleden en geef hen de ruimte om zich uit te spreken en hun ideeën te delen. Dit creëert een gevoel van betrokkenheid en waardering.
  2. Investeer in de ontwikkeling van je team en geef ze vertrouwen in wat ze doen. Coach je team bij verbeteren van individuele vaardigheden en team vaardigheden, dit versterkt de band binnen het team.

 Ik moet nog heel even wachten tot de echte lente begint en ondertussen blijf ik me verwonderen over de natuur 🌱

 Wat kun jij meer gaan toepassen in jouw praktijk?

Denk je nu, ik wil best hier eens even over sparren? 🤔
 

 📅 Boek dan nu het gratis strategiegesprek in, ik ga graag met je in gesprek hoe jij dit kunt toepassen. Klik hier om een afspraak te maken.

 Met ondernemende groet,

Over de schrijver
Reactie plaatsen