Wanneer heb jij voor het laatst een risico genomen?
Wanneer heb jij voor het laatst een risico genomen?
22 april 2021 
1 min. leestijd

Wanneer heb jij voor het laatst een risico genomen?

🎇 Eén van de redenen waarom je op een gegeven moment niets meer leert,

is dat je steeds minder bereid bent om risico’s te nemen🎇

 

Zo rond mijn twintigste bevond ik mij op het hoogte punt als waterpoloster. Ik trainde hard om steeds beter te worden en kon veel aan. Als ik nu in het water kom, en dat is nog sporadisch😂, zal ik altijd kunnen vertrouwen op die opgedane vaardigheid van zwemmen. Ik hoef niet bang te zijn dat ik het niet meer kan. Maar vraag me niet om nu nog een wedstrijd te spelen, dat ziet er denk ik vrij belachelijk uit😃.

De wereld van nu is niet meer de wereld van toen.
Ook het spel van waterpolo is anders geworden. Als ik probeer om dezelfde vaardigheden van toen nu toe te passen in een veel meer veeleisender context ga ik onderuit. Alleen als ik iedere keer blijf leren en ontwikkelen kan ik hierin mee gaan. Dit principe geldt eigenlijk voor alles.

Het gaat erom dat jezelf continu blijft verbeteren. Beter worden is gebaseerd op de principes van een leven lang leren en veranderen. De Japanners noemen dit Kaizen.
Het continu verbeteren draagt ook bij aan versterken van vertrouwen. En daarom is het zo goed om bezig te zijn met continu verbeteren.

 

Waarom vertel ik je dit?

Omdat ik zie dat we het leren en ontwikkelen soms zijn verleerd. Je wilt niets liever dan dat je medewerkers:
✔ actief meedoen en meedenken,
✔ initiatief nemen en zelfstandig werken,
✔verantwoordelijkheid nemen en eigenaarschap ontwikkelen.
ect….

Omdat je:
👌 doelen wilt realiseren,
👌 projecten wil afronden,
👌 kansen en mogelijkheden wilt benutten,
👌 klanten tevreden wilt houden.

Maar deze punten komen niet vanzelf. Als iemand vasthoudt aan wat hij ooit heeft geleerd dan zal er geen verbetering ontstaan, dan zal iemand niet gaan leren, dan ontwikkelt iemand steeds minder vertrouwen om nieuwe dingen aan te gaan. Laat staan eigenaarschap aan te gaan.

Vasthouden aan wat je al weet geeft vaak zekerheid. Vertrouwen versterken doe je door jezelf te verbeteren en dat vraag af en toe risico nemen.🎈

Wat heb jij te leren in een veranderende omgeving? Wat werkt niet meer omdat de context is veranderd? 🤔

Wil je een keertje sparren over je team of voor jezelf? Kijken wat je zou kunnen verbeteren om richting te houden om het maximale uit jezelf en je team te halen?

Maak een afspraak voor een gratis coachcall.  📞

Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen