Wanneer heb jij voor het laatst een goed gesprek gevoerd
Wanneer heb jij voor het laatst een goed gesprek gevoerd
09 februari 2024 
2 min. leestijd

Wanneer heb jij voor het laatst een goed gesprek gevoerd

Ik zit achter mijn bureau, nog veel telefoontjes te doen en er liggen nog offertes en verslagen om uit te werken.

Te midden van al dit werk luister ik naar BNR en hoor ik; 'er moeten goede gesprekken gevoerd worden aan de formatietafel'. Ik bedenk me zelf; wanneer heb ik voor het laatst een echt goed gesprek gevoerd? Niet alleen met anderen, maar ook met mezelf?

Het belang van goede gesprekken wordt vaak onderschat.
Of het nu gaat om een gesprek met jezelf, een medewerker, een collega of je hele team, het voeren van open en constructieve dialogen is essentieel voor groei en succes, zowel op persoonlijk als professioneel niveau.
En zeker als je een leidinggevende rol hebt, is het voeren van goede gesprekken met je medewerkers cruciaal om ze betrokken te houden voor het bedrijf.

Maar wat maakt een gesprek eigenlijk goed? 🤔
Voor mij draait het allemaal om verbinding. Een goed gesprek gaat verder dan oppervlakkige praatjes en gaat echt de diepte in. Het gaat om luisteren met empathie, het delen van ideeën en het opbouwen van vertrouwen.

Lastiger dan het lijkt 😏
Toch is het voeren van goede gesprekken in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. We vermijden soms moeilijke onderwerpen uit angst voor confrontatie of conflict. Of omdat we domweg de tijd er niet voornemen.

Te druk is ook vaak het excuus.
We laten ons door de dagelijkse drukte opslokken en vergeten om echt te blijven communiceren. En voor je het weet, zit je vast in een cyclus van misverstanden en frustraties.

Obstakels overwinnen
🎢Wat als je deze obstakels kunt overwinnen en je weer de kracht van echt contact kunt ervaren?
👂Wat als je de tijd neemt om te luisteren naar wat er werkelijk gezegd wordt, zowel door anderen als door onszelf?
🚀Wat als je moedig genoeg bent om de moeilijke gesprekken aan te gaan en constructieve oplossingen te vinden?

Hier zijn twee tips om je te helpen bij het voeren van goede gesprekken:

1. Wees authentiek en open: Laat jezelf zien zoals je echt bent en moedig anderen aan hetzelfde te doen. Wees eerlijk over je gevoelens en gedachten, en sta open voor de perspectieven van anderen.

2. Luister actief en zonder oordeel: Neem de tijd om echt te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, zonder meteen te oordelen of te reageren. Probeer eens je oordeel uit te stellen. Stel vragen om meer inzicht te krijgen en laat zien dat je hun standpunt respecteert.

👉 Ga de uitdaging aan
 Dus laten we de uitdaging aangaan om weer echt met elkaar in gesprek te gaan.
 Laten we de waarde van goede gesprekken herontdekken en de banden versterken die ons verbinden als individuen, als collega's en als team.

 Want uiteindelijk is er niets krachtiger dan het delen van onze gedachten, gevoelens en ideeën met elkaar.

 Denk je nu; maar hoe moet ik dit oppakken of heb je vragen?

 📅 Boek dan nu het gratis strategiegesprek in, ik ga graag met je in gesprek hoe jij dit kunt toepassen. Klik hier om een afspraak te maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen