Vrijheid en grenzen
Vrijheid en grenzen
05 mei 2023 
1 min. leestijd

Vrijheid en grenzen

Het is vandaag Bevrijdingsdag.

Een dag om de vrijheid te vieren!

Een dag om te realiseren hoe belangrijk vrijheid is.

En ondanks dat we dit vieren, is vrijheid iets waar we als mensheid moeilijk mee weten om te gaan.
Sterker nog, we kunnen er helemaal niet zo goed mee omgaan!

Want in veel landen is er helemaal geen sprake van vrijheid.

En als er geen oorlog is in een land, wordt de vrijheid op de een of andere manier toch beperkt.

Meisjes die niet naar school mogen of zelfs vergiftigd worden😫, zelf bepalen wie je bent, waar je in gelooft en wat je doet, zelf bepalen wat je met je eigen lichaam wilt doen of anderen mensen iets opleggen omdat het niet in jouw beeld past. En zo, kan ik nog wel even doorgaan.

Vrijheid heeft grenzen. Maar soms lijkt het erop dat vrijheid betekent dat je je alles kunt veroorloven, ten koste van de ander. Denken de vrijheid te hebben om te doen en laten wat je wilt, te vernielen, anderen te beschadigen ect. Die vrijheid keert zich dan tegen de ander en er is geen vrijheid meer. 

Vrijheid speelt ook een rol in organisaties. Te veel vrijheid werkt vaak niet. De organisatie wordt stuurloos  en medewerkers weten niet goed wat ze moeten doen, of ze gaan zelf iets bedenken.

Vrijheid heeft dus blijkbaar kaders nodig, waarbinnen je vrij kunt bewegen en je eigen regelruimte en autonomie kunt ervaren. Wat gebeurt er als deze kaders ontbreken? Het effect van geen of weinig kaders is, dat medewerkers alle kanten opschieten, onzeker worden of juist te veel gaan doen en over grenzen heen gaan. 

In een vakantieweek ervaren we vrijheid als heerlijk, kan het niet altijd zo zijn!. Maar als je geen werk hebt dan kan die altijd aanwezige vrijheid soms heel beperkend zijn. Mensen zonder werk missen voldoening en structuur of vragen zich af; waar doe ik het voor?

Uiteraard gaat dit niet altijd op, want als je bijvoorbeeld met pensioen bent ervaar je die vrijheid weer heel anders.😉 Of als het een bewuste keuze van je is en je je op andere dingen wilt richten die je leuk vindt.

Vrijheid is een simpel woord en heeft dus veel betekenis.

Ik dacht een goed moment om op deze Bevrijdingsdag daar eens bij stil te staan. Want de vrijheid staat onder druk en het is te belangrijk om maar te denken dat het altijd zo blijft.

Stel jezelf vandaag eens de vraag; wat betekent vrijheid voor mij, en hoe ga ik er zelf mee om? Hoe ga ik om met vrijheid als ik een leider ben, of als ik in een team werkzaam ben?

In ieder geval een fijne bevrijdingsdag!
 


Vrijheid bestaat in het erkennen van grenzen
 - Krishnamurti -


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen