Veranderen en liefst een beetje snel graag
Veranderen en liefst een beetje snel graag
09 december 2021 
2 min. leestijd

Veranderen en liefst een beetje snel graag

De directie geeft een presentatie;

  • De ambities voor volgend jaar zijn hoog.
  • We moeten 50% groeien met het bedrijf.
  • Het is belangrijk dat de medewerkers veranderen, we willen ander gedrag zien want dat vraagt de klant.
  • En het liefste een beetje snel!


Misschien herkenbaar?

Ambities zijn er genoeg en we willen graag heel véél bereiken en bij voorkeur zo snel mogelijk. Geen tijd te verliezen! Het is bijna een norm die we ons zelf opleggen en de ander.

We eisen ook dat medewerkers dit direct gaan doen. Want het is toch duidelijk wat de bedoeling is. En je begrijpt soms niet waarom dit nu zo ingewikkeld is. Super irritant want het gaat je niet snel genoeg!

En als je leidinggevende bent, dan begrijp je er soms al helemaal niets van. Het is toch simpel om iets te doen wat er van je wordt gevraagd.

 Maar je begrijpt natuurlijk ook wel dat dit niet zo werkt, althans dat hoop ik. 😏

Het begint natuurlijk al met de vraag wat wil je precies veranderen en hoe moet dit er in gedrag uit zien? Nou deze vraag is al best lastig genoeg om te beantwoorden.

En als je het gedrag wilt veranderen, omdat het noodzakelijk is in je organisatie, dan is het handig om te realiseren dat iemand zijn of haar gedrag pas echt gaat veranderen als het geloofwaardig is waarom hij of zij dit moet veranderen.

Psycholoog Icek Ajzen heeft de theorie van gepland gedrag al in de vorige eeuw ontwikkelt, en dit is vandaag de dag nog steeds zeer actueel en van toepassing.

De theorie van gepland gedrag gaat er vanuit dat er drie belangrijke overtuigingen een rol spelen bij het veranderen van gedrag;

1. Als ik dit anders ga doen; wordt dit dan wel gewaardeerd dat ik dit ga doen, door bijvoorbeeld mijn omgeving.

2. Als er ander gedrag van mij gevraagd wordt; kan ik dit eigenlijk wel, oftewel zie ik mezelf dit ook echt doen?
 

3. Als ik ander gedrag moet laten zien; is het dan ook nuttig om dit te doen? Wat gaat mij dit opleveren?

Dus als je leiding geeft en je wilt iets veranderen in je team of organisatie dan is het handig om hier rekening mee te houden. Vooral als het om belangrijke gedragsveranderingen gaat. En ja dit vraagt meer aandacht en tijd dan je in eerste instantie zou willen.

Gewetensvraagje; wanneer ben je zelf echt ander gedrag gaan inzetten en waarom?
 Wat was je motivatie om dit te doen? Welk belang had je er bij en wist je dat je het ook kon?
Overigens kun je deze theorie ook makkelijk plaatsen op de hele Corona situatie. Waarom gaan mensen wel mee in het aanpassen van gedrag en waarom anderen helemaal niet!

Als je ambities hebt om veranderingen snel te willen doorvoeren dan kun je dus op basis van deze drie overtuigingen wel eens tegen weerstand op lopen. Als je dit merkt kijk dan nog eens goed waar het precies aan schort dat mensen niet mee willen of kunnen.

Maar begin vooral helder te maken welk gedrag je wilt zien bij medewerkers!

 🤶🤶🎁🎁🎀🎈


LET OP! LET OP! LET OP


🖐Ik heb een paar vragen gehad over het Sinterklaas aanbod en één van de vragen was; of het aanbod nog geldig is, want de mail had ik over het hoofd gezien.

Omdat ik natuurlijk niet de beroerste ben (ha) wil ik je natuurlijk nog de mogelijkheid geven om te laten ontdekken wat het KATA denken inhoud, en de E-learning, die normaal gesproken 57,00 euro is, nog met 25% korting te ontvangen.

klik hier om de E-learning te ontvangen en gebruik onderstaande kortingscode

Gebruik de kortingscode Sinterklaas21


Dit extra speciale aanbod is nog twee dagen geldig tot 11 december 2021!

Over de schrijver
Reactie plaatsen