Van teamstress naar teamspirit
Van teamstress naar teamspirit
24 juni 2021 
2 min. leestijd

Van teamstress naar teamspirit

Sprookje of niet?

Dat klinkt als een sprookje en zeker niet haalbaar in de praktijk. Want teams leveren nu eenmaal veel gedoe op. Al die verschillende karakters in je team en iedereen zit anders in elkaar, wil iets anders, dus dat wordt het echt niet!

JA, JA en JA, daar ben ik het helemaal mee eens!

Hoezo Ellen?

Jij bent toch van de teamontwikkeling, jij bent toch altijd bezig hoe je teams beter kunt laten presteren, en je zegt toch ook dat samen veel beter werkt en je dan goede prestaties kunt leveren?

Waarbij je aangeeft, als je prestaties wilt leveren, je een doelgerichte cultuur en focus moet hebben. Werkt dit dan niet zo?

Jazeker, ik bendaar van en ik vind dit allemaal heel belangrijk!

Maar wat ik in de praktijk zie gebeuren is, dat we graag veel willen zonder ergens in te investeren. Ik hoor vaak leiding zeggen: 'we hebben professionals in huis die echt wel weten wat ze moeten doen, dus aan dat teamwerk hoef ik geen aandacht aan te besteden, sterker nog daar heb ik geen tijd voor of het komt niet goed uit. En als dit het uitgangspunt is, is echt goed teamwerk niet mogelijk.

Stel je eens voor

Stel je eens voor: je kijkt naar het Nederlands voetbalelftal met allemaal profvoetballers, die een bepaalde status en ego hebben en die laat je zelf alles uitzoeken. Wordt dit een top team? Nee dat gaat echt niet vanzelf. Er is blijkbaar training, teambuilding, coaching voor nodig om deze profvoetballers goed te laten samen spelen. Het spelletje spelen kunnen ze wel, maar samen een goede prestatie op de mat neerleggen is iets anders.

Dus zoals ik al in mijn vorige blog zei: kampioen word je niet zomaar en teamspirit komt ook niet vanzelf. Geef je te weinig aandacht aan je team dan ontstaat er teamstress, veel gedoe en krijg je niet de teamspirit die je zo graag wilt.

Dus als je wel teamspirit wilt?

Begin dan met aandacht geven aan een goede voorbereiding en plan dit nu al in voor na de zomer. Weet je nog? Die kick-off doen met je team. Nog even hieronder de samenvatting.


Heb je die kick-off al gepland voor na de zomer? 🎈Wat ga je doen in de kick-off?

👉 Samen direct een herstart maken en elkaar fysiek ontmoeten.
Als leidraad kun je werken met (kleuren) drijfveren. Leuk om te doen en leerzaam voor persoonlijke groei en teamgroei. Ieder teamlid doet de drijfverenscan online.

👉 Samen met elkaar het teamprofiel ontdekken en de sterke punten van het team. Even samen scherp maken hoe de teamsamenstelling er uit ziet.

👉 Samen weer verbinding en contact maken met elkaar de motivatie weer oppakken. Het mag weer en hoe fijn is dit!

👍 En als je team al bekend bent met de drijfveren, pak deze er weer bij. en kijk met elkaar hoe je met de situatie bent omgegaan.

En met deze Kick-off vragen ga je richting en focus krijgen:

   ✔ Wat hebben we de afgelopen periode gemist tijdens het werken op afstand?
   ✔ Hoe gaan we samen het als team weer oppakken?
   ✔ Welke veranderingen willen we als team graag behouden? Hoe zorgen we daarvoor?
   ✔ Welke afspraken gaan we samen maken over thuis werken en op het werk zijn?
   ✔ Wat is ervoor nodig om die nieuwe balans te creëren?
   ✔ Welke uitdaging hebben we als team voor dit jaar? Waar staan we nu?
etc...

Wil je meer weten hoe we dit voor jouw team kunnen inzetten en op maat maken?

Maak een afspraak voor een gratis coachcall.  📞
Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen

Werk aan jezelf en je team als je wilt doen wat er toe doet! 😉

Met KATA groet,
EllenOver de schrijver
Reactie plaatsen