De uitdaging in de Heerenveense Courant
De uitdaging in de Heerenveense Courant
15 januari 2017 
3 min. leestijd

De uitdaging in de Heerenveense Courant

Ik heb met een leuk artikel in de Heerenveense Courant gestaan. Lees hieronder de tekst van het artikel

Ontwikkelingen bijhouden

In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Ellen Selderijk, oprichtster van de Teamontwikkelaars.
Ellen Selderijk (52) was het liefst sporter geworden, ze heeft een hele tijd gewaterpolood, of in de sport gaan werken. Maar daar is het niet van gekomen. Dat vindt ze soms jammer, maar wat ze nu doet, vindt ze ook heel leuk. Ze werkt nu bedrijfsmatig met teams, in plaats van in de sport. De rode draad in haar leven is dat ze het leuk vindt om met mensen te werken en bezig te zijn met ontwikkeling en prestaties.

De Teamontwikkelaars

“Ik heb nog wel op de sportopleiding gezeten, maar daar stopte ik na een jaar mee. Toen ben ik gaan werken en in de horeca terechtgekomen. Ik vroeg me op een gegeven moment af: ga ik dit mijn hele leven blijven doen? ‘Nee’ was het antwoord. Daarna belandde ik in het uitzendwezen”, vertelt Ellen Selderijk. In 2001 richtte ze NAMO, Begeleiding en Advies op. Daar kwam in 2013 de Teamontwikkelaars uit voort. “Ik doe dat samen met mijn partner Fons Musson. Omdat ik graag meer wilde doen met teams, zijn we de Teamontwikkelaars gestart.”

Teams

Als de Teamontwikkelaars helpt Ellen organisaties om teams beter te laten worden en beter te laten worden in effectief samenwerken, zodat ze samen werken aan het realiseren van klantwaarde en hoge klantwaardering. “De klant is per slot van rekening waar je het voor doet. Ik geloof er heel erg in dat je meer bereikt als je er als team zijnde samen voor gaat, dan dat je het in je eentje doet. Alleen, een team is niet zomaar een team. Vaak zien we dat mensen in een organisatie wel een groep zijn, maar nog geen team zijn. Ik vind het leuk om van een groep een team te maken.” De bedrijven die Ellen helpt, zijn heel divers. Ze werkt voor het onderwijs, zorginstellingen, gemeenten, maar ook mkb-bedrijven.

YouCube

Om bedrijven te helpen, werkt Ellen met de door haar en haar partner ontwikkelde YouCube. “YouCube is een vierkant doosje en is een inzichtstool waarmee je zelf en met het team aan de slag kunt gaan. Aan de binnenkant van de kubus staan vragen die gaan over de waaromvraag, waarom ben jij er? Wat is voor jou belangrijk? En aan de andere kant staan oefeningen en vragen die je helpen om invulling te geven aan de hoe en de wat. De YouCube is gebaseerd op de Golden Circle van Simon Sinek. Hij heeft gezegd: als je een prestatie wil leveren, begint het altijd van binnenuit. In wezen is de kern dat je weet waarom je iets doet en als je dat weet, kun je ook weten hoe je daar met elkaar invulling in geeft en wat je daar vervolgens in gaat doen.”
Stapje verder “Wat ik zo boeiend aan dit vak van coach vindt, is dat je er nooit klaar mee bent. Daarom zoek ik ook zelf weer eigen ontwikkeling en ga ik weer een opleiding doen. Coachen is iets wat je doet om mensen een stapje verder te brengen. Elke keer is dat weer anders, ik vind het elke keer weer interessant om te zien hoe je het volgende stapje kan maken. En ik vind ook dat ik zelf elke keer dat volgende stapje moet maken en daarom blijf ik opleidingen volgen. Coachen gaat om groei en ontwikkeling en dat zijn wel woorden die ik uitdagend vind om mee bezig te zijn.” Ook vindt Ellen de diversiteit die in haar werk zit fijn. De ene keer werkt ze met ziekenhuispersoneel en de andere keer voor medewerkers in commerciële bedrijven.

Ontwikkelingen bijhouden

“Een uitdaging vind ik het bijhouden van alle ontwikkelingen die er dit moment gaande zijn en de komende jaren aan de orde zullen zijn. Dat zijn voor mij twee kanten. Ik ben aan de ene kant bezig met de ontwikkelingen die er allemaal binnen de maatschappij zijn, zoals de digitalisering en social media. Hoe kunnen wij daar als bedrijf mee omgaan? En aan de andere kant ben ik bezig om wat wij hebben opgebouwd met de Teamontwikkelaars, om dat nog steeds goed neer te blijven zetten en
met teams aan de slag te blijven gaan. En daar ook mezelf en ons steeds weer verder in te blijven ontwikkelen. Dat is een proces dat door blijft lopen. Blijven doen wat we doen en dat steeds een beetje beter blijven doen.”

Achtergrond

Ook al is Ellen niet meer druk bezig met sport, het komt nog altijd terug in haar werk. “Mijn sportachtergrond heeft er denk ik wel voor gezorgd dat ik samenwerken zelf ook leuk vindt om te doen. Ik heb ervaren hoe leuk het is als je in een team zit dat heel goed gaat, maar ook, als het niet goed gaat, wat je daardoor laat liggen.” Of waterpolo ervoor heeft gezorgd dat Ellen doet wat ze nu doet, weet ze niet. Haar vader had een eigen onderneming en dat deed hij op een bepaalde manier. “Hij zorgde goed voor zijn medewerkers, onder het mom van: tevreden medewerkers maken tevreden klanten. Achteraf gedacht heb ik daar natuurlijk wel wat van meegekregen en op een bepaalde manier overgenomen. Niet door het op dezelfde manier te doen, maar daar bedrijven bij te helpen. Dat is denk ik de onderliggende motivatie waarom ik dit werk ben gaan doen en bedrijven zo interessant vind.”

Mieke van Veen

Klik hieronder voor het artikel wat in de krant heeft gestaan.

HEC-20170111-01019004

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen