Tegenslag, teleurstelling het hoort erbij maar wat doe je dan?

Dienders willen gewoon plezier in hun werk!
12 april 2016
Motivatie van mijn team neemt af. Wat is er aan de hand? #6
1 mei 2016

We krijgen allemaal  in ons leven wel eens te maken met tegenslag, teleurstelling, verlies, veranderingen die je niet wilt, confrontatie of geweld.  En dat is niet gemakkelijk. Wat we zien is dat juist dan veerkracht de vitamine is om met deze tegenslag, teleurstelling, crisis of trauma om te gaan.


Maar wat betekent veerkracht?


Veerkracht is het vermogen om interne en externe bronnen aan te boren om met een probleem om te kunnen gaan. Zodat je de draad weer kunt oppakken.

Hoe heb jij dit voor jezelf ervaren en herken je dit? En als leidinggevende hoe help jij medewerkers om te gaan in dergelijke situaties.  Als leidinggevende kun je een bijdrage leveren en medewerkers helpen bij het vergroten van deze veerkracht. Zodat ze aan boord blijven en niet uit de boot vallen.


We geven je hier alvast een paar tips om in de praktijk toe te passen.

Vereenvoudig   “ Less is more”

  • Minder doen, gun je zelf wat meer rust. Als je voelt dat ontspanning inspanning wordt.
  • Minder moeten, als je van jezelf van alles moet bouw je voor je zelf spanning op. Kies ervoor om dingen te willen. Wees ervan bewust dat je voor dingen kiest.
  • Minder hebben, wie minder heeft moet minder zorgen, minder onderhouden en heeft op den duur ook minder nodig.
  • Minder willen, focus wat je hebt en waar je tevreden mee bent. Als je continu denkt aan wat je niet hebt vergeet je te genieten van wat je wel hebt.
  • Minder verwachten, je hoopt en verwacht soms aandacht en interesse van anderen wat je niet krijgt. Je voelt je minder ontgoocheld als je je verwachtingen kunt loslaten.
  • Minder weten, jezelf losmaken van wat je al weet maakt ruimte om te luisteren naar wat nieuw is.

Wij zijn benieuwd of je dit kunt inzetten en mee aan de slag kunt gaan. Wil je echt aan de slag met Motivatie X Veerkracht kijk dan op het online Programma Motivatie X Veerkracht.

 

Deel dit artikel. Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn