Niet te weinig, maar te veel vrijheid
Te veel vrijheid is het probleem!
13 mei 2022 
2 min. leestijd

Te veel vrijheid is het probleem!

Het probleem is niet te weinig vrijheid, maar teveel vrijheid!

In een speelplein-experiment laten ze een groep kinderen spelen op een speelplein zonder hekken. Omdat de kinderen niet weten wat ze moeten doen met deze vrijheid blijven ze dichtbij de begeleiders spelen. De onderzoekers herhalen het experiment, maar deze keer worden hekken rond het plein geplaatst en plots spelen de kinderen weer op het gehele speelplein. De conclusie: vrijheid kan ook verlammend werken.

Bronnen: bekijk hier het filmpje waarin het experiment wordt toegelicht

Valkuilen

Een grote valkuil van te veel vrijheid in organisaties is het dat het de vooruitgang remt en het continu verbeteren niet werkt. Mensen gaan gemakkelijker achter overhangen en worden passiever. Ze blijven hangen in; doen wat ze altijd al deden.

Een andere valkuil van vrijheid is dat er een duidelijke koers ontbreekt. Het lijkt niet uit te maken waar we uitkomen. Iedereen doet zijn best en dat is voldoende.

Medewerkers rennen en werken hard maar vaak zonder echt resultaat.  Je ziet bovendien dat mensen hier op den duur ongelukkig van worden en afhaken.😣

Er kan tevens hierdoor gedoe ontstaan op de werkvloer. Met als negatief neven effect dat niemand zich ergens verantwoordelijk voor voelt. Het wijzen naar de ander wordt een patroon in de organisatie.

Wat gebeurt er in een crisis?

Ik sprak laatst iemand uit de zorg. En die vertelde me dat tijdens de Corona crisis er heel veel daadkracht was. Er ontstond een sterk wij gevoel; dat moet we zien te klaren met een duidelijk doel.  De eilandjes waren verdwenen en het langs elkaar heen werken verdween als sneeuw voor de zon. Daar was simpel weg geen tijd voor en afspraken maken was cruciaal.

Dezelfde persoon vertelde me ook dat ze ziet dat ze nu weer terug zijn bij af, naar voor de Corona crisis. Besluitvorming duurt lang en iedereen doet weer wat hij/zij deed, de eilandjes zijn weer gevonden en doelen zijn niet aanwezig. De teugels zijn losgelaten en afspraken zijn minder belangrijk geworden.


Wat kun je doen?

👉  Begin met te kijken naar je doelen, zijn ze concreet, motiverend en niet teveel!

👉  Voorkom container begrippen, bijvoorbeeld; het doel is een vitale organisatie. Maar wat is dan het concrete doel?

👉   Zorg dat je team ook echt begrijpt wat het doel is.

👉   Herhaal, herhaal en blijf herhalen wat de koers is, richting en doelen zijn.

👉   Werk met een duidelijke structuur waarbinnen veel vrijheid is om zelf invulling te geven aan hoe je de doelen gaat realiseren

👉 Stop met vrijblijvendheid en maak mensen echt verantwoordelijk voor het resultaat.

Duidelijke kaders en structuur, geeft een team ruimte, eigenaarschap

 en autonomie.

Wil je meer weten en sparren hoe je meer uit je team kunt halen?

Maak een afspraak voor een gratis persoonlijke kennismaking. 📞
Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen


Werk aan jezelf en je team als je wilt doen wat er toe doet!
Met KATA groet,

Ellen, van de Teamontwikkelaars

Over de schrijver
Reactie plaatsen