Stop met piekeren en leer houden van de jonge generatie (Z)
Stop met piekeren en leer houden van de jonge generatie (G en Z)
20 oktober 2023 
3 min. leestijd

Stop met piekeren en leer houden van de jonge generatie (G en Z)

De afgelopen tijd zie ik veel ondernemers hun hoofd breken over Generatie G en Z.  "Ze 'zitten' anders in elkaar dan ik; zei een directeur van een bedrijf. Ik begrijp ze niet zo goed!"
Deze jongen gasten 😉, met hun koffies die complexer zijn dan menig businessmodel, bezorgen ons hoofdbrekens, hoe ga je met ze om, want we hebben ze natuurlijk hard nodig!

Wat speelt er precies?
Een voorbeeld; vraag ze niet iets uit te printen en het op je bureau te leggen. Voor je het weet krijg je de verbaasde reactie: “Waarom app je het me niet gewoon?” Ja, het is duidelijk: we leven in een nieuw tijdperk. Ik merk het zelf ook. Communicatie gaat steeds meer via de app.
Ik herinner me nog toen faxen de nieuwste technologie was. Ja, zo oud ben ik al! 😅

Maar voor G en Z? Ze zijn opgegroeid in een wereld van TikTok, virtual reality en AI. En hoewel het verleidelijk is om te denken dat jouw oude manieren beter waren, zal het je niet helpen in het contact met deze generatie. En zoals een ondernemer laatst opmerkte: “Mijn nieuwste jonge medewerker? Die begrijpt ons systeem binnen drie uur beter dan ik. Ongelofelijk!”

Leiderschap in het TikTok-en het aanstormende AI-tijdperk
 🥴 Het 'omdat ik het zeg'-mantra is passé. Ze kijken je aan met een blik van "Wie denk je wel dat je bent?". Misschien kun je de democratische route eens proberen. “Hoe zie jij dit voor je, Jasper?” Zijn antwoord: “Laten we het in een meme presenteren!” Niet mijn eerste gedachte, en geen idee hoe dit er uit ziet, maar waarom ook niet?
De les: Generatie Z waardeert inspraak en out-of-the-box denken. Laat ze meedenken en je zult versteld staan van hun inventiviteit.

Feedback: vaker dan ik mijn koffie bijvul
 In mijn begindagen van mijn werk had je, als je mazzel had, jaarlijks een beoordelingsgesprek en kreeg je wat feedback. Maar G en Z? Die willen directe terugkoppeling. Toen Sophie voor de derde keer vroeg of haar presentatie goed was, viel het kwartje: ze willen constante feedback.

De oplossing: Check regelmatig in bij ze. Het kan informeel; een simpel "Goed bezig!" kan al wonderen doen. Geef aandacht waar ze mee bezig zijn en laat ze vooral niet zwemmen want dan zijn ze zo weg. Wat wel heel belangrijk hier in is dat ze richting krijgen, waar wil je naar toe, geef ze een duidelijk perspectief!

⚖️ Work-life Balance? Meer een blend!
De 9 tot 5 mentaliteit? Die is aan het vervagen. Strak ergens op tijd zijn dat is wel een dingetje. Maar zoals Tom, die tijdens de lunch werkt aan zijn eigen projecten mist nooit een deadline. De veelgehoorde klacht ze willen alleen nog maar parttime werken. Natuurlijk super lastig, maar ga ze betrekken bij je bedrijf, motiveer ze meer dan ooit en ga het gesprek met ze aan! En dan niet op basis van jouw eigen normen maar vind een goede middenweg.

De crux: Waardeer hun veelzijdigheid. Geef ze de ruimte en flexibiliteit en zorg voor die goede balans die ze nodig hebben. En zolang ze maar die klus klare, toch?

🤝 Verbinding zoeken boven alles
Deze generatie is niet alleen digitaal verbonden, maar zoekt ook echte, authentieke connecties in hun werk. Ze willen werken voor bedrijven die transparantie, eerlijkheid en sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel hebben.

De strategie: Wees open over je bedrijfsdoelen, waarden en misstappen. Authenticiteit wordt gewaardeerd. Zorg voor een helder verhaal en wat niet alleen gaat over omzetdoelen. Maar wat is de droom van het bedrijf en neem ze mee in die droom. Je zult zien als zij gemotiveerd zijn dat ze heel veel voor je bedrijf kunnen betekenen. 📈

👉 Conclusie
Generatie G en Z vraagt ons om onze oude gewoontes te herzien. Maar wat een verrijking! Ze zijn dynamisch, inventief en kunnen multitasken (als dit al überhaupt kan 😉) terwijl ze de nieuwste podcast opzetten. Geef niet te snel op en help ze om hun sociale vaardigheden wat te ontwikkelen.
 Voor de worstelende ondernemers: duik in de wervelwind, lach om je missers en zorg dat je op de hoogte blijft van hun jargon.

Voordat je het weet, ben je zelf 'lit'! En als je wilt praten over iets wat dope, amazing en gewoonweg lit is, dan ben je in de juiste zone! 👀

 Wil je sparren over je leiderschap en team? Kijken hoe je het maximale eruit kunt halen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismaking.

Ik blijf het gewoon maar herhalen; een gesprek is gratis & geheel vrijblijvend.

Met andere woorden: Je hebt niks te verliezen.

 >> Klik hier om een online 1-op-1 gesprek met mij in te plannen (natuurlijk op een datum en tijd dat jou het beste uitkomt).

Over de schrijver
Reactie plaatsen