pff de laatst loodjes...
pff de laatst loodjes...
22 december 2022 
2 min. leestijd

pff de laatst loodjes...

Pff de laatste loodjes voor de Kerstdagen. Je herkent het vast wel, we moeten nog even dit en nog even dat zien af te krijgen voor het einde van het jaar.  Iedereen nog snel de beste wensen geven voordat we vrij zijn. Het Kerstontbijt en of de Kerstborrel nog even organiseren want dat hoort er natuurlijk ook bij.  

Uitgeput gaan we de Kerstdagen in.

 En toch doen we dit gewoon ieder jaar weer. Wie zegt dat we geen gewoonte dieren zijn😅.

 Maar goed om je toch nog even een laatste boost te geven voor het kerstreces een laatste blog.

👣👣👣👣👣

Je wilt natuurlijk vooruit blijven gaan, ook weer in 2023, en heb je de neiging om dit het liefste in grote stappen te willen realiseren. Ten eerste omdat je graag je doelen wilt realiseren maar ook omdat je denkt dat je met grote stappen sneller resultaat kunt bereiken.

Maar werkt dit ook zo?

 

Nee.

Kijk, het is gewoon een feit dat te grote stappen zetten mensen helemaal niet aankunnen. We kunnen niet verder kijken dan drie stappen vooruit (wetenschappelijk onderzoek heeft dit bewezen 😉).  Dit kan ons brein gewoon niet aan.

Hetzelfde geldt als je grote plannen presenteert aan je team. Ze zitten je glazig aan te kijken omdat ze geen idee hebben wat de eerste stap zou moeten zijn om daar te komen. Niet omdat ze dit niet willen maar gewoon omdat het zo niet voor ze werkt.

In alles wat we willen bereiken geldt dus; stap voor stap en niet direct van de hoge duikplank willen afspringen, als je dit nog nooit hebt gedaan.

Dit werkt zo voor het aanleren van nieuwe dingen, maar ook wanneer je je team verder wilt ontwikkelen en tot grote hoogte wilt brengen.

Vaak wil je te snel omdat je gedreven bent om je doel te bereiken. Stap voor stap gaat voor je gevoel veel te langzaam. En toch is dit wel dé manier.

Het is een proces van oefenen en routine opbouwen, zorgen dat je de eerste stap goed onder de knie hebt, voordat je door gaat naar het next level of de volgende hoogte van de duikplank.

Ga je te snel, dan ontstaat er onzekerheid en neemt het vertrouwen af. Er ontstaat angst om te experimenteren omdat het al direct goed moet gaan. De moed zakt dan snel in je schoenen omdat je denkt dat je er niet gaat komen. En dit geldt natuurlijk ook voor je team. Gevolg je haakt af en je team denkt, laat maar.


Een mooie metafoor is het hilarische filmpje van Mr Bean.
Ik ben benieuwd of je dit voor jezelf herkent of in je eigen team. Durf je te kiezen voor kleine stappen en neem je de tijd voor het proces, of heb je haast en wil je sneller dan het eigenlijk kan?

Welke kleine stap ga jij voor jezelf zetten in 2023?

Als je niet weet welke stap je nu kunt zetten. Maak een afspraak voor gratis gesprek. Ik help je graag verder. Boek hier je afspraak. om de 1-op-1 strategiesessie met mij in te plannen.


Ga jij met je team in 2023 echt knallen!
 

Maak er echt werk van en boek een afspraak, de keuze is aan jou!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen