Ook wij zitten in een transitie!
Ook wij zitten in een transitie
18 augustus 2022 
2 min. leestijd

Ook wij zitten in een transitie

We kunnen er niet meer onderuit; ook wij zitten in een transitie! 💡

Hoe bedoel je Ellen?
Wij begeven ons op dit moment in een energietransitie, net zoals veel Nederlanders.
Dit betekent dat wij sinds kort ons bezighouden met zonnepanelen en warmtepompen. Er gaat een wereld voor ons open, en tegelijkertijd zitten we in een wirwar van informatie.🤔😅

Het is wel interessant als ik hier over nadenk. Want je kunt een vergelijking maken met het werk en dat je iets nieuws moet leren. Er komt bijvoorbeeld een nieuw systeem of de werkwijze gaat veranderen.

Je ziet als eerste een enorme berg voor je die je moet gaan beklimmen. En de moed zakt in je schoenen, want je weet niet hoe je die top kunt bereiken. De weg er naar toe is onduidelijk, je weet heel veel niet.
Kans is groot dat je motivatie afneemt en al snel gooi je de handdoek in de ring; 'dit kan ik niet hoor!'

Dit geldt ook voor ons; we zijn niet technisch, we beginnen op nul en er zijn heel veel zaken die we (nog) niet weten of waar we rekening mee moeten houden. Poeh...lastig!

Wat gebeurt er dan met je in zo'n situatie?
Als je in een onbekend terrein komt en je wilt/moet iets nieuws leren of een doel bereiken, dan is vaak de eerste gedachte; dat moet ik wel weten of kunnen, want anders gaat het niet lukken. En als je iets niet op voorhand weet kun je daar onzeker van worden.

Nieuwe dingen vinden we spannend. En nog niet weten hoe, al helemaal! Die onzekerheid wil je het liefste vermijden. Onbewust halen we dan onze archiefkast erbij en putten uit onze ervaring en vragen ons af; Hoe dan? Vooral omdat we graag zekerheid en controle willen hebben. De 'Hoe stand' belemmert ons om te leren en te ontwikkelen. Leren is loslaten dat je het gelijk moet kunnen of alles moet weten.

Ga maar eens bij jezelf na wanneer je voor het laatst iets hebt gedaan waarvan je écht nog niet van te voren wist hoe je het moest aanpakken.

Hoe pak je het aan?
Als wij ons doel willen realiseren in de energie transitie;
 👉 Zullen we uit onze comfortzone en kennisgrens moeten stappen.
 👉 Hebben we durf nodig om naar een gebied te gaan wat nog onbekend is, en dat is soms best spannend.
 👉 Schakelen we hulpbronnen in om te leren van anderen.

Leren om in de mist te lopen
Het is eigenlijk leren om in de mist te durven lopen. Je weet wel waar je naar toe wilt maar je ziet nog niet scherp de route voor je. En toch ga je door de mist heen omdat je op je eindbestemming wilt uitkomen.

Wij zijn op dit moment in de mist aan het lopen. Maar ik ben ervan overtuigd dat door kleine stappen te nemen we uiteindelijk door de mist heen lopen en op ons einddoel uitkomen.

Ik ben benieuwd in welke transitie jij op dit moment zit en welke uitdaging die voor jou geeft?

Wil je in deze maand gebruik maken van een gratis strategie gesprek van 30 minuten.

Online of telefonisch wat jij wilt. Gewoon om even te kijken of je er klaar voor bent en wellicht heb je nog bepaalde uitdagingen die je nu nog niet weet hoe je deze moet oppakken.

Plan hier je afspraak

Ga ik je binnenkort spreken!


Over de schrijver
Reactie plaatsen