Vijf partners zetten zich samen in organisaties te versterken met Verbeter KATA
Ook wij werken niet alleen: vier partners
02 september 2019 
1 min. leestijd

Ook wij werken niet alleen: vier partners

We hebben je al eens verteld over de Verbeter KATA Academie. Wij zijn namelijk niet de enige die geloven in de KATA, die het merk Toyota groot heeft gemaakt. De Verbeter KATA sterkt ons in het geloof dat je organisaties beter maakt door mensen met meer plezier te laten samenwerken.

Binnen de academie die we dit jaar zijn begonnen, werken we met zijn vijven. We hebben een eigen expertise en achtergrond. Wat we in de eerste plaats gemeen hebben, is dat we de Verbeter KATA zien als een kapstok.

Kapstok

De KATA is volgens ons een kapstok, omdat werken volgens de KATA geen doel op zich is maar een middel. De werkwijze maakt de doelen van een organisatie voor alle betrokkenen inzichtelijk. De verantwoordelijkheden van medewerkers hoeven niet strak ingericht te worden of in beton gegoten.

In het werken volgens de Verbeter KATA komen steeds dezelfde vragen terug: wat is de volgende stap, wat moeten we anders gaan doen in het realiseren van doelen in plaats van ze alleen op te schrijven? We kijken niet alleen naar de uitdaging, maar vooral naar datgene wat nodig is om ergens te komen.

Groter plaatje

Dat doen we niet voor niets, want teams binnen bedrijven hebben vaak geen idee waarvoor ze nu precies gezamenlijk aan het werk zijn. Binnen hun eigen functie is dat weliswaar duidelijk, maar het grote plaatje ontbreekt. Is dat plaatje wel ingevuld, dan ontstaat verbinding.

Iedereen probeert met tools te werken, maar het gaat om de reis en de weg ergens naartoe. Dat is wat de Verbeter KATA volgens ons krachtig maakt. Aan de hand van de KATA wordt de reis ingevuld en omschreven. Het is meer dan een instrument zoals de Lean- of de Scrummethode. Vele organisaties zetten deze instrumenten in, maar zijn vergeten hoe ze de reis ergens naartoe moeten maken om doelstellingen te realiseren. Natuurlijk, lean is een mooi principe. Het gaat er echter wel om dat je daadwerkelijk wat moet kunnen om samen doelen te realiseren.

Vijf branches

De Verbeter KATA is geen heel eenvoudige methode, want we vervallen snel in wat we altijd al deden. Misschien hadden we bij de Teamontwikkelaars juist daarom wel de behoefte om datgene waarmee we bezig zijn, breder in te zetten. Met de partners binnen de Verbeter KATA Academie besloten we elkaar te versterken. Deze maand beginnen we vanuit de academie met introductieworkshops in Oudehorne voor vijf verschillende branches. In het volgende blog vertellen we wat deze workshops jou als manager of teamleider opleveren en daarmee ook de organisatie die je vertegenwoordigt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen