Naar welke langspeelplaat luister jij?
Naar welke langspeelplaat luister jij?
17 maart 2023 
1 min. leestijd

Naar welke langspeelplaat luister jij?

In gesprek met de directeur van een MKB bedrijf.

Ik; 'Hoe loopt het in je MT?
Directeur; 'ja goed, echt een goed team, en we zijn goed op weg, ze willen graag vooruit'

Ik; 'goed om te horen, even benieuwd; wat zijn jullie doelstellingen?'

Directeur; 'ja dat is een goede vraag, maar het gaat erom dat we meer rendement moeten halen, dat moet beter"
Ik; 'hoe vertaal je dit naar een doelstelling?'

Directeur; 'nou simpel, het rendement moet minimaal 2% omhoog. Maar daar moeten we het nog wel samen over hebben in het MT.'

Twee weken later heb ik met het MT van dit bedrijf een ochtendsessie, we beginnen met de persoonlijkheidsstijlen van het Enneagram. We starten vrij rustig en onderzoekend naar de stijlen. Direct veel herkenning en eye-openers. Goede sfeer!

Hierna bespreken we wat de uitdaging is van bedrijf en het MT team, en als snel komen de obstakels naar boven, die in de onderstroom in het team leven. Het gaat volgens hun niet zo heel goed, vertrouwen blijkt een issue en en er haken zelfs MT leden af.

Er komt naar boven dat er niet goed wordt geluisterd naar elkaar, of ze blijven hangen in lange discussies die vervolgens nergens toe leiden. En deze discussie komt ook iedere keer weer terug als een langspeelplaat met hetzelfde deuntje. Een paar MT leden haken hierdoor af, richten zich op wat ze moeten doen, en vinden het verder wel goed.

Het is dus ook maar net door welke bril je kijkt en wat je opvalt. De directeur heeft een positiever beeld dan een paar andere MT-leden. Zou dit te maken kunnen hebben met je voorkeursstijl?

Misschien een herkenbaar tafereel en zeker niet iets wat alleen in dit bedrijf voorkomt. πŸ‘€

Toch vinden veel teams het lastig om hier mee om te gaan. Wat moet je doen, want je wilt ook niet dat het uit de hand loopt of te persoonlijk wordt.

πŸ–οΈEen tip; stop met het stellen van impliciete of abstracte doelen. Want hierdoor ontstaan er verschillende denkbeelden over wat het doel is. En in het ergste geval gaat iedereen in het team hard aan het werk, vult het zelf in en vergeet af te stemmen en samen besluiten te nemen.
Het is de meest simpele, maar zeker niet de meest makkelijke oplossing.
Want het blijkt in de praktijk dat het stellen van concrete doelen een lastige opgave is.

πŸ‘‰Wil je werken aan jezelf of aan je (MT) team? Wil je slimmer en effectiever zijn in je leidinggevende rol? Of ben je benieuwd hoe het Enneagram voor jouw team ingezet kan worden?

Maak dan een afspraak voor een gratis coachcall. Β πŸ“ž
Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen.

Wie anderen kent, is geleerd. Wie zichzelf kent, is wijs. Lao Tze

Over de schrijver
Reactie plaatsen